Beograd obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Beograd danas obeležava godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kada su u "Beogradskoj operaciji" koja je trajala od 21. septembra do 22. oktobra 1944. godine, nemačke nacističke snage potisnute do linije odakle artiljerijom više nisu mogle da tuku Beograd.
Povodom 76. godišnjice oslobođenja Beograda predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće u 10 časova venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, dok će venac u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju u 10:30 časova položiti članica Gradskog veća Danijela Mirjanić.
 
U 11 časova, ispred spomenika Menora u plamenu, komemoraciju će održati i vence će položiti predstavnici Jevrejske opštine Beograd, dok će u 13 časova na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali venac polažiti pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.
 
U 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju na tribini "Sloboda je sve" povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu govoriće novinari Dragoljub Petrović i Ljubodrag Stojadinović, istoričarka Dubravka Stojanović i karikaturista Dušan Petričić.
 
Istim povodom, u 19 časova, na OVOM LINKU Muzej Jugoslavije organizuje onlajn tribinu "Smrt fašizmu", na kojoj učestvuju istoričar Hrvoje Klasić, umetnik Nikola Radić Lucati i istoričarka Jovana Nedeljković.
 
U oslobođenju Beograda pre 76 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" nanet težak poraz.
 
Oslobođenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska - NOVJ.
 
U toku borbi za oslobođenje Beograda poginula su 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije kojom je komandovao general-potpukovnik Vladimir Ždanov.
 
Beograd je oslobođenje dočekao u ruševinama - od bombardovanja nacističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo nenajavljeni rat u Kraljevini Jugoslaviji, do bombardovanja savezničkih snaga tokom 1944. godine kada je vazdušnim udarima u aprilu, maju, junu, julu i poslednji put u septembru napadana nemačka infrastruktura, ali je stradao i veliki broj civila i civilnih objekata.
 
Tokom okupacije u Beogradu su nacističke vlasti formirale dva logora, 5. jula 1941. godine na Banjici, kroz koji je prošlo oko 250.000 ljudi, a ubijeno preko 30.000, i oktobra iste godine na levoj obali Save, na nekadašnjem Sajmištu, u kome su bili zatočeni Jevreji, a kasnije i antifašisti, kroz koji je prošlo oko 200.000 ljudi, od čega je ubijeno više od 40.000.
  • Јое

    20.10.2020 12:33
    Нашој срећи нема краја
    Отишли нацисти, дошли комунисти. Нашој срећи нема краја.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.