Da li će rijaliti zaista biti emitovan samo noću?

Ove nedelje REM treba da usvoji nacrt pravilnika kojim bi se rijaliti programi emitovali posle 11 uveče.
Da li će rijaliti zaista biti emitovan samo noću?
Foto: Pixabay
Vlasnik Pinka već najavljuje da će naći način da svoje programe emituje i tokom dana, dok iz REM-a poručuju da to neće moći da radi ni na kablovskim kanalima. 
 
Savet REM-a će, kako saznaje Cenzolovka, o pravilniku odlučivati 21. oktobra.
 
Ukoliko bude usvojen, najpre će otići Ministarstvu kulture i informisanja na ocenu zakonitosti. Sledi proces javne rasprave, koji traje 15 dana, i nakon toga Savet donosi konačnu odluku. 
 
Kako piše Cenzolovka, nedavne pretnje smrću, tuče i razne skarednosti dovele su do toga da i većina članova Saveta REM-a primeti da tu nešto nije u redu, pošto je pre samo nekoliko meseci, u maju, predlog da se ograniči vreme emitovanja rijalitija Savet REM-a odbio većinom glasova. Sad izgleda da ipak veći deo ovog tela uviđa da ovi programi štete razvoju maloletnika i kritično narušavaju kulturne standarde i kvalitet života.
 
Na koji će način REM obezbediti primenu ovakve odluke Saveta, kada se ni postojeći pravilnici o zaštiti maloletnika i ljudskih prava ne poštuju dovoljno? Član Saveta Slobodan Cvejić kaže da pravilnik samo detaljno razrađuje članove zakona i da ne može da izađe iz njegovih okvira. Što znači da neće sadržati nove sankcije.
 
"Problem sa pogubnim uticajem rijalitija na građansku i političku kulturu je toliki da ne treba čekati izmene zakona, nego treba koristiti raspoloživa sredstva da se uticaj ovih programa ograniči", navodi Cvejić.
 
Što opet znači da može biti primenjen kako kome odgovara.
 
Ovaj se dokument donosi sa zakašnjenjem, smatra Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije. Ona se nada da će REM početi da ispunjava svoje obaveze, ali se, imajući u vidu reakcije televizija koje emituju rijalitije, boji da će i novi pravilnik ostati mrtvo slovo na papiru. Tek kada pravilnik stupi na snagu, moći ćemo da procenimo da li se ponovo radi o simulaciji mehanizma zaštite prava, smatra Škero i dodaje:
 
"Ne mogu se prava štititi samo donošenjem zakona i pravilnika. Mnogo je bitnije obezbediti njihovu obaveznu primenu. Mnogi bi se problemi do sada rešili da su dosledno primenjivani normativni akti i da je za to postojala stvarna volja REM-a", navodi ona.
 
Slobodan Kremenjak, advokat i stručnjak za medijsko pravo, postavlja pitanje opravdanosti donošenja pravilnika i podseća da je Zakon o elektronskim medijima (ZEM) jasan kada je u pitanju zaštita od scena nasilja i poštovanje dostojanstva ličnosti.
 
"Ako REM ceni da treba da piše pravilnike, neka ih piše. Ali to ne sme da bude izgovor za selektivan pristup ponižavajućem postupanju, nasilju i narušavanju dostojanstva ličnosti, u kom god žanru ili vrsti programa da se pojavi", smatra Kremenjak.
 
Postavlja se i pitanje da li će se pravilnik odnositi samo na televizije sa nacionalnom frekvencijom ili na sve komercijalne emitere, imajući u vidu izjavu Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, listu Danas, da će, ukoliko se pravilnik usvoji, rijalitije preseliti na kablovske kanale i tako nastaviti da ih emituje tokom popodneva.
 
Judita Popović iz Saveta REM-a ipak za Cenzolovku kaže da se Zakon o elektronskim medijima odnosi na sve pružaoce medijskih usluga, te da će se i budući pravilnik odnositi i na kablovske operatere.
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu Cenzolovke.
  • Garica

    21.10.2020 09:09
    bez brige
    Ne treba brinuti, Savet neće usvojiti predloženi Pravilnik i sve ostaje po starom: prostitucija, razvrat, primitivizam, a sve za basnoslovne honoare (od visine Kristijanovog honorara mnogim lekarima koji danima ne izlaze iz bolnice se zavrti u glavi). Kad deci dosadi on-line nastava, samo prebace na Pink ili Hepi i eto edukacije!!!
  • Станко

    21.10.2020 06:39
    ///
    Емитовање искључиво од 23-04 ујутро. Коме није битно како ће обављати следећи дан своје обавезе и задатке, нека прати сваки ноћ. Не треба децу да учимо разврату који нам се пласира преко старлета и криминалаца. Они постају узор. 50% десетогодишњак зна ко је Кристијан, Гастроз... a ко је Гаврило Принцип или Никола Тесла, нису чули.
  • mile

    21.10.2020 06:35
    Sa cime ce popuniti tolike sate programa. Verovatno ne nekim naucnim ili normalnim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.