Ministarstvo odbrane Rusije otvara predstavništvo u Srbiji

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.
"Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.
 
Ranije je Rojters objavio da je Rusija ovlastila svoje ministarstvo odbrane da otvori kancelariju u Srbiji, na osnovu dokumenta vlade Rusije.
 
Srbija je prošlog meseca obustavila vojne vežbe sa stranim vojskama na šest meseci, pozivajući se na pritisak EU da se povuče iz zajedničkih vežbi s Rusijom i Belorusijom.
 
Naredba ruske vlade datira od 15. oktobra, a potpisao ju je premijer Mihail Mišustin. U njoj se navodi da će šef predložene kancelarije pomoći u rešavanju vojnih i tehničkih pitanja u vezi sa rusko-srpskom saradnjom, prenio je Rojters.
 
Sporazum, kada jednom potpišu obe strane, daće ruskom zvaničniku u Srbiji pravo da poseti srpske divizije koje koriste rusko naoružanje i vojnu opremu, pod uslovom da se prethodno najavi i dobije saglasnost.
 
Srbija je poslednjih godina iz Rusije nabavila borbene avione MiG-29, kao i helikoptere, tenkove i oklopne transportere.
  • Mira

    21.10.2020 11:03
    U istoj zgradi
    U istoj zgradi gde je i NATO kancelarija. Ludilo.
  • Jevgenij

    21.10.2020 09:38
    Я защищаю Россию в Сербии.
    Odbrane koga?
    Pa njih!
    Ne brinu oni o nama, već da se inflitriraju duboko u Evropu i nama onemoguće normalan život
    "Braćo", otvorite u Girgiziji....Nas ne dirajte, dosta ste pomagali
    Prvo pomozite sebi, narod vam gladuje siromaštvo i ulaganje samo u vojsku. Mante me više Vas.
  • Србин

    21.10.2020 09:04
    Ако могу САД, зашто не би могла Русија?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.