Ekstremisti ponovo prete napadima na migrante u Beogradu, nadležni ćute

Ozloglašena ultradesničarska organizacija "Narodne patrole", poznata po progonu migranata, najavila je za nedelju novu antimigrantsku akciju kod Ekonomskog fakulteta.
Internetom ovih dana kruži fotografija migranata sa parolom: "Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta", piše Blic.
 
Radi se o nastavku "akcije" iz februara, kada su ekstremisti, organizovani u samozvane "Narodne patrole", presretali migrante u centru Beograda i delili im pamflete na kojima je pisalo da im je ograničeno kretanje.
 
"Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa do šest časova ujutru i kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno", pisalo je u pamfletu.
 
 
Početkom marta održan je i antimigrantski protest na kojem su, osim nekoliko desničarskih udruženja, učestvovale i takozvane "Narodne patrole". Učesnici protesta su uzvikivali "nećemo migrante", "Srbija Srbima", "Migrantima ograda, građanima sloboda", a tokom šetnje bacili su kamen na prostorije Komesarijata za izbeglice.
 
Sada je ova agresivna, ekstremistička akcija nastavljena pod parolom "čišćenja parka". Istovremeno, "Narodne patrole" na društvenim mrežama dodatno podgrevaju antimigrantsku atmosferu podsećanjem na nekoliko nedavnih napada migranata na prolaznike u centru prestonice od kojih je svakako najteži onaj kada je pre pet dana izboden crnogorski državljanin S. V. (24) na Zelenom vencu. Policija je ubrzo uhapsila napadača.
 
Posle svega, postavlja se pitanje da li će država u nedelju dozvoliti praktično "etničko čišćenje" parka kod Ekonomskog fakulteta? U MUP-u nisu odgovorili na pitanja da li im je prijavljen nedeljni skup "Narodnih patrola" i ako jeste, da li je odobren.
 
Izvršni direktor Grupe "484" Vladimir Petronijević ističe za Blic da je najavljeni nedeljni skup samo nastavak delovanja ultradesničarskih grupa u Srbiji prethodnih meseci.
 
"Mislim da je delovanje tih organizacija izuzetno opasno jer se ponašaju mimo zakona i uzurpiraju ono što je nadležnost državnih organa i institucija. Zato mislim da bi država trebalo da reaguje i za početak da policija otkrije ko su ti ljudi koji učestvuju u narodnim patrolama i zbog čega, odnosno s kojim pravom presreću ljude na ulici. Ovo vidim kao nastavak akcija koje je započeo pokret 'Stop naseljavanju migranata' još pre i tokom pandemije", naglašava Petronijević.
 
On veruje da institucije mogu da rasvetle sve incidente u kojima učestvuju migranti. 
 
"Na MUP i nadležnom tužilaštvu je da otkriju sve okolnosti tih incidenata. Svakako to ne mogu da rade paramilitarne organizacije. Zato je na državi da zaustavi delovanje svakog takvog entiteta. Postavlja se pitanje s kojim ciljem u nedelju Narodne patrole organizuju akciju. Ne vidim ni legitimnost ni legalnost tog cilja i zato bi policija morala to da spreči", zaključuje Petronijević.
  • Ana

    21.10.2020 14:40
    Bravo Dragane.
  • Mare

    21.10.2020 11:27
    Iz iskustva
    Pitajte građane Šida, Bihaća, Kladuše šta bi se trebalo uraditi da ne dođe do eskalacije. A za stručno mišljenje najmerodavniji su Orban i Dodik.
  • Molder

    21.10.2020 10:57
    @Dragan
    Ove godine su Srbi ubili 16 žena, migranti - 0. Veća je verovatnoća da će ženu bolesno napasti Srbin, a ne migranti. Migranti da dele pamflete gde treba da piše da Srbi ne smeju da ubijaju svoje žene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija