Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za predsednika republičkog parlamenta.
Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije
Foto: 021.rs
Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik.
 
Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Završio je Gimnaziju "Stevan Sremac" u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu prosečnom ocenom deset, navodi se u njegovoj biografiji.
 
Od 1992. godine bio je narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Skupštini Srbije.
 
Bio je ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije 2000.godine.
 
Bio je prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika Vlade i minstar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine. Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine.
 
Od aprila 2014. godine do danas bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova. Tokom 2015. godine bio predsedavajući OEBS i domaćin konferencije OEBS održane u Beogradu.
 
Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta "Kapetan Miša Anastasijević" 2018.godine. Obavljao je funkciju predsednika KK Partizan iz Beograda, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.
 
Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.
  • Bombon

    23.10.2020 09:03
    Doživotno osuđeni na ove likove.
  • Ns 49

    23.10.2020 05:26
    Ivica je veoma inateligentan čovek, valda je to nasledno, ali gledam juče poslanik Kamberi iz Preševa nije glasao za njega jer kaže da je član partije koja je pravila veliko zlo po našoj zemlji.
    Pitam se zašto ga Vučić toliko potencira jer samo zbog njega zli SPS još opstaje a eto vidite naši Albanci nam daju savete.
    Kad gledam na TV događaje od pre samo dvadesetak godina što je za istoriju malo samog sebe me sramota da smo imali SPS i JUL na vlasti što je baš sprdnja i mogu misliti šta je Evropa tada pričala o nama.
    Ne znam kad ćemo se njega rešti.
  • Станко Србин

    23.10.2020 03:57
    Ха ха коментар
    Деградација једне политике.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija