VIDEO: Kordoni policije sprečavaju desničare da se približe festivalu "Mirdita", prisutan i Miša Vacić, ima privedenih

Policija je blokirala raskrsnice kod Centra za kulturnu dekontaminaciju gde je otvoren festival "Mirdita, dobar dan", sprečavajući grupu Zavetnika i drugih desničarskih grupa da se približe CKZD-u, javlja reporterka N1.
Prisutan je i Miša Vacić, lider Srpske desnice. Učesnici sa Kosova došli su prethodno pod policijskom pratnjom. Policija je privela jednu osobu koja je prekinula uvodno obraćanje na otvaranju festivala.
 
Kako prenosi N1, okupljeni, kojih ima oko dvesta, pripadaju desničarskoj organizaciji Zavetnici i drugim desničarskim grupama, a među njima je i liderka organizacije Milica Đurđević koja im se obraća. Ona je tražila od policije da ih puste da priđu bliže i prenesu svoju poruku.
 
Prisutan je i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava, pokušavajući da omete događaj. Okupljeni nose zastave Srbije i zastave Zavetnika i pevaju "Oj Kosovo, Kosovo". Iza kordona uspeli su da prođu, pošto ih je policija pustila, Milica Đurđević i Miša Vacić, lider srpske desnice.
 
"Naša poruka je da je SNS odgovorna za održavanje festivala Mirdita. ovde nije reč o umetnicima sa Kosova, Mirdita je politički projekat" rekla je Đurđević za N1.
 
 
Ona je rekla i da je ključna poruka koju ovaj festival šalje "članstvo Kosova u Unesco".
 
Miša Vacić rekao je za N1 da se okupljeni ne bune "zbog programa, već zbog festivala".
 
"Ovo je protest više patriotskih grupa i odličan primer jedinstva gde smo se složili oko zajedničkog protivnika, a to je Inicijativa mladih koja provocira ovim festivalom", rekao je Vacić i dodao da "ne postoji kosovska kulturna baština, već je na Kosovu srpska kulturna baština".
 
Na društvenim mrežama prethodno su osvanuli pozivi na protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom "Mirdita, laku noć".
 
Kako je najavljeno u objavi na Fejsbuku, Zavetnici bi trebalo da se okupe ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.
 
Iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji su i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan", ističu da je poruka festivala da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje.
 
  • Realista

    23.10.2020 08:01
    @Rema
    Sve ide u redu sto si komentarisao al ne rece da li i tebe interesuje ko finansira Inicijativu mladih i festival. Hajd ako znas za jednu stranu onda sigurno znas i odgovor za drugu stranu.
  • @Garavi, Realista

    23.10.2020 07:31
    @Garavi: Odgovor je kratko i jasno: Možete.

    @Realista: Bilo bi interesantno videti ko finansira i stoji iza ovoliko desničarskih i patriJotskih udruženja.
    Takođe bi bilo interesantno čuti zašto samo oni mogu i smeju nasrtati na neistomišljenike i okupljati se u cilju sprečavanja nečega.
    Kada su oni koji misle drugačije išli da išta onemoguće i spreče?
    I bilo bi interesantno prikupiti sve nadimke pod kojima se vi ovde manifestujete pišući jedne te iste nazadne, nacionalističke komentare, a takvih nadimaka je puno za samo 1 osobu.
  • eeee preCednice

    23.10.2020 07:24
    jadniceeeeeee....
    nista u "tvojoj SPRDACINI" bez incidenata !!!!!!!!!!!!! stvarno si jadan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.