Epidemiolog Petrović: Korona se ne može suzbiti testom na granicama ili izolovanjem kontakata

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je za Večernje novosti epidemiolog Radmilo Petrović.
Epidemiolog Petrović: Korona se ne može suzbiti testom na granicama ili izolovanjem kontakata
Foto: 021.rs
On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida-19 i da će i Srbiji, kao i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.
 
Prema njegovim rečima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.
 
"Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da pohvata sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati", smatra Petrović.
 
Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija, objasnio je.
 
"Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60 odsto, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone", zaključio je Petrović.
  • A cime

    23.10.2020 18:43
    Moze
    Kaznama za nenosenje maski?
    Idioti blesavi
  • @Vlada

    23.10.2020 14:32
    Evo doktor diskreditovao sebe u ocima Vlade sljakera koji je naucio iz blica i kurira sta je sezonski a sta korona grip. Zao mi doktora, al ko mu kriv kad nije tebe pitao.
  • ne

    23.10.2020 11:48
    da zakljuca pa da zakljuca
    pa svoju decu zakljucavaj
    svojima uskracuj zdravstvenu zastitu
    svojima uskracuj obrazovanje
    i dozvolices da komunalci - clanove odabrane grupe imaju ovlastenja zdravstvenih inspektora, a to su visoko obrazovani medicinski radnici
    dozvolices tak stepen ponizenja
    samo nemoj da diras kockarnice i teretane i splavove obozavanog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.