Žene u Srbiji ostaju bez posla zbog korone više nego muškarci

Pandemija korona virusa i preventivne mere u Srbiji su više pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pokazali su podaci istraživanja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN Women u Srbiji.
Žene u Srbiji ostaju bez posla zbog korone više nego muškarci
Foto: Pixabay
Utvrdjeno je da je u Srbiji sedam procenata zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, a medju zaposlenim muškarcima je to gotovo upola manje - četiri procenta.
 
Analiza u Srbiji je pokazala da je više žena nego muškaraca radilo od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica dominantne brojnosti žena u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.
 
Pandemija korona virusa je, kako je navedeno, uticala i na povećanje rodnih razlika u raspodeli zaduženja u domaćinstvu: žene su više vremena provodile u kućnim poslovima i brizi o porodici.
 
Šefica UN Women u Srbiji, Milana Rikanović, kazala je da je "najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene, dok su se muškarci uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima" i da je ta podela rada poznata od ranije, ali ju je pandemija dodatno učvrstila i pojačala.
 
Po pristupu osnovnim uslugama i blagostanju gradjana, gotovo trećina žena i petina muškaraca su iskusili uticaj pandemije na svoje psihološko stanje - stres i anksioznost.
 
Analiza se bavila i opterećenošću zdravstvenog sistema koji se u potpunosti fokusirao na suočavanje sa odgovorom na pandemiju, te su žene, više nego muškarci, prijavile teškoće u pristupu zdravstvenim uslugama. Rodni jaz u pristupu zdravstvenoj zaštiti posebno je velik u selima gde je 30,6 odsto žena prijavilo teškoće u zdravstvenoj zaštiti, u poredjenju sa 15,8 odsto muškaraca.
  • Ovca

    24.10.2020 18:27
    Tehnilokoski visak
    U firmi Schmeider Electric, mahom zene koje su im trebale kao higijenicarke, posebno sad kad vlada korona. Zalosno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.