Peticija da mala matura ne sadrži kombinovani test

Udruženje građana Most Solidarnosti pozvalo je građane da potpišu peticiju za inicijativu da mala matura ne sadrži kombinovani test.
Peticija da mala matura ne sadrži kombinovani test
Foto: Pixabay
Oni su u obrazloženju naveli da je pandemija korona virusa negativno uticala na sve sfere života, a naročito na obrazovni sistem, pa se nastava u školama odvija po kombinovanom modelu, koji stvara "ogromne probleme" učenicima, nastavnicima i roditeljima.
 
"Sistem nije uniformisan, ali u većini slučajeva odeljenja su podeljena u dve grupe, učenici u školi imaju dva puta manje časova koji traju po 30 minuta i koriste se uglavnom za proveru znanja. Dobar deo predavanja gradiva se sveo na gledanje televizije ili RTS platforme, što nikako ne može zameniti direktan kontakt učenika sa nastavnikom", piše u obrazloženju.
 
Dodaje se da zbog svega toga učenici ne mogu da dobiju potrebno i Ustavom zagarantovano obrazovanje, jer ih je ovakav sistem nastave stavio u položaj da na studijski način izučavaju gradivo, što u adolecentskom uzrastu oni nikako nisu u stanju.
 
"Moraju da savladaju gradivo po nastavnom programu koji je nepromenjen, što je u ovim uslovima nemoguće. Nastavnici su preopterećeni zbog podele odeljenja na dve grupe, a time i povećanim brojem časova. Skraćenje trajanja časova na 30 minuta im dodatno otežava nastavu, jer za kraće vreme moraju da ispune nastavni plan. Pored velikog truda i odricanja, nastavnici ne mogu u ovim okolnostima pružiti adekvatno znanje svojim učenicima", navodi se u obrazloženju.
 
Dodaje se da su roditelji u posebnim problemima jer pokušavaju da pomognu svojoj deci i njihovim nastavnicima.
 
"Prinuđeni su da rade sa decom ili ako oni to nisu mogućnosti da plaćaju dodatne časove iz većine predmeta. Puno roditelja zbog teške egzistencijalne situacije nije u mogućnosti da svojoj deci pruže pomoć u obrazovanju, što je obaveza škole i države", piše u obrazloženju.
 
Ocenjuje se da je, usled svega navedenog, akumulirano "ogromno nezadovoljstvo i stvoren jaz između učenika i roditelja sa jedne strane i nastavnika sa druge, a da su ishodi učenja katastrofalni".
  • Desanka

    19.11.2020 21:06
    Milickc
    Kombinovani test se nibe polagao do pre tri godine i u normalnim uslovima, ne vidim problem da se bar on ukine za vreme neadekvatnih i specigicnih islova koje je nametnula situacoja zbog Kovida.
  • Šaptač

    25.10.2020 15:37
    @/
    Šaputanje? Zvuči tako romantično-djački. Neki lekari su se skoro specijalizovali za vadjenje "bubica" iz ušiju djacima i studentima. Da praštamo i Siniši Malom. Njegov doktorat mu dodje kao šaptanje, samo na višem nivou.
  • @Dule

    24.10.2020 23:41
    Obrazlozenje
    Kombinovani test je planiran da se menja i da se ne polaze svih 5 predmeta nego samo predmet vezani za buducu skolu koju ucenik izabere. Ucenici kojima roditelji nisu u mogucnosti da pomognu da nadomeste znanje koje zbog epidemije nisu uspeli da usvoje u skoli su u neravnopravnom polozaju jer ne mogu kvalitetno da spreme sve predmete koje test sadrzi. Ostala dva testa treba da ostanu kako bi mala matura imala svoju svrhu. Namera inicijative je da se bar malo pokaze solidarnost sa ucenicima kojima roditelji ne mogu sami da pomognu, a nemaju novaca da placaju dodatne casove. Sve ovo je izazvano epidemijom i zato ad-hoc resenje dok Ministarstvo ne promeni nacin polaganja ovog testa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.