Sindikat u pismu Ani Brnabić: U pravosuđu ne rade ni hobotnice, ni stonoge

Sindikat pravosuđa Srbije uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić u kojem je obaveštavaju da "u pravosuđu ne rade ni hobotnice, ni stonoge" i da su glavna prepreka za bolji učinak i delotvoran rad pravosuđa propisi koje predlaže Vlada Srbije, a usvaja parlament.
Sindikat u pismu Ani Brnabić: U pravosuđu ne rade ni hobotnice, ni stonoge
Foto: Pixabay
Sindikat  je reagovao na izjavu Brnabić u kojem je navela da se "iz republičkog budžeta svake godine izdvaja 10 do 13 miliona evra za kazne za suđenje u nerazumnom roku i da toga ne bi bilo da je ona, kao predsednica prethodne Vlade, imala uticaja na sudstvo".
 
Da bi pravosudni sistem funkcionisao, osim zakona, potrebni su i određeni preduslovi za njegovo sprovođenje. Na primer, dovoljan broj zaposlenih, dovoljno prostora i finansija, ukazuje se u pismu sindikata.
 
"Srpski sudovi, u periodu od 2012. do kraja 2019. godine, rešili su oko 18 miliona predmeta. Samo prošle godine 2.531 sudija, zajedno sa 10.685 sudskog osoblja, a osoblje čine sudijski pomoćnici, državni službenici i nameštenici, rešili su 2.268.769 predmeta. Međutim, imajući u vidu da je u 2019. primljeno novih 2.244.102 predmeta, stiče se utisak da ništa nismo radili", navodi se u saopštenju.
 
Uvođenje tužilačke istrage zahtevalo je i obezbeđivanje uslova za njeno nesmetano sprovođenje, pre svega dovoljan broj nosilaca javnotužilačke funkcije i dovoljan broj javnotužilačkog osoblja koje čine tužilački pomoćnici, državni službenici i nameštenici.
 
Sindikat je ukazao da stalni nedostatak sudskog i javnotužilačkog osoblja, kao i nosilaca pravosudnih funkcija, dovodi do toga da raste broj predmeta koji čeka i nikako da dočeka sudsku ili tužilačku odluku.
 
Ovako dramatičan rast broja sudskih i tužilačkih predmeta nije moguće savladati bez angažovanja većeg broja sudskog i javnotužilačkog osoblja, ali to sprečava zakonsko ograničenje u zapošljavanju.
 
"Ovde vi nastupate jer je obaveza Vlade Srbije da obezbedi sve neophodne uslove za nesmetano funkcionisanje pravosuđa i tako omogućite građanima brži pristup pravdi. No, vaša blagovremena reakcija izostaje jer na drastično povećan priliv Vlada reaguje smanjenjem broja pravosudnog osoblja i zabranom zapošljavanja", poručuju iz sindikata premijerki, naglašavajući da ona svojim rakcijama "zatrpava pravosuđe".
 
Na kraju dodaju: "Ljubazno vas molimo da nam kažete ili pokažete koja to organizacija, ustanova, javno preduzeće, opština ili ministarstarstvo ima ovakve, veličanstvene rezultate rada.
  • Mara

    26.10.2020 09:47
    Ko razume shvatiće
    Naravno, retko ko razume organizaciju rada u sudstvu. Postupci traju jer sudije zakazuju ročišta dva puta godišnje pošto nemaju termina a imaju mnogo predmeta u radu. Biraju se nove sudije koje stupe na funkciju a nemaju referenta i zapisničara koji bi ih pratili u radu. Mogu samo da čitaju ili gledaju u predmet. Sa druge strane, po javnim preduzećima zapošljavaju ljude na izmišljena radna mesta koji i ne dolaze na posao ali zato primaju platu dok je u pravosuđu na snazi zabrana zapošljavanja a odluku o tome, kao i svim procedurama donosi Vlada i min. pravde i to je taj posredni uticaj kako se zatrpava sudstvo. Ko razume shvatiće.
  • Slavica Dokmanovic

    26.10.2020 07:55
    Beznadje
    Da dodam na moj predhodni komentar i sledece: Gospodja Premijer je ublazila katastrofalno stanje u pravosudju kada je navela samo finansijski efekat loseg rada pravosudnih organa. Treba dati anketu gradjanima koji se obracaju za pravicno sudjenje pa da se vidi prava slika .
    Ustavom treba predvideti pravo Vlade Srbije da vrsi nadzor nad radom tuzilackih i sudskih organa, da bi se gradjan,i posle dugogodisnjeg sikaniranja i nezakonitog postupanja organima pravosudja obratili, da u zakonskom postupku izraze nezadovoljstvo i traze pravnu zastitu.
    Javno pozivam VJT , AJT , VS i AS u Novom Sadu, da sprovedu krivicni postupak i postupak zastite u vezi sa uzbunjivanjem u predmetu VJT KT 464/16 i VS Puz 2/19, prema odredbama Ustava, ZKP i Zakona o zastiti u vezi sa uzbunjivanjem. TRAZIM ISTRAGU.
    Slavica Dokmanovic. dipl.pravnik u penziji
  • Slavica Dokmanovic

    26.10.2020 07:39
    Zakoni su dobri,
    Obracam se tuzilackim i sudskim organima ,
    Niste u pravu kada se pravdate zakonskim okvirom za nerad, neznanje, javaskuk i korupciju.
    Zakoni i Ustav Republike Srbije su dobri ali se ne primenjuju. Tesko gradjanu Srbije koji trazi pravo na pravicno (citaj: sudjenje po zakonu). Lice koje nema veze , koje nije spremno da plati, lice koje se samo zastupa, nema sanse na pravicno sudjenje, ma koliko bilo osnovana krivicna prijava za dva teska krivicna dela protiv zdravlja i zivota ljudi. Na prevaran nacin sprecili ste istragu.
    Slavica Dokmanovic, dipl.pravnik u penziji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.