Dokle ćemo pomerati kazaljke?

Šta god da se odluči, Srbija će se prilagoditi. Ali u EU još nema konsenzusa o prestanku pomeranja sata i tome da li zadržati zimsko ili letnje računanje vremena. Jer, nije lako uskladiti prostor od Viga do Bjalistoka.
Dokle ćemo pomerati kazaljke?
Foto: Pixabay
Napred ili nazad? U noći između subote i nedelje ponovo je pomeren sat, počelo je zimsko računanje vremena. Kazaljke su pomerene jedan sat unazad - uvek dobra vest za spavalice.
 
Ipak, da se pita samo Evropski parlament, bilo bi to poslednje pomeranje sata ikada.
 
"S pomeranjem sata treba prestati", objavio je pre dve godine i tadašnji šef Evropske komisije Žan-Klod Junker nakon što se u onlajn anketi 84 odsto građana EU izjasnilo protiv pomeranja sata.
 
U martu prošle godine i Evropski parlament se velikom većinom izjasnio za prestanak pomeranja kazaljki od 2021. godine.
 
Srbija je pripremila novi zakon o računanju vremena koji bi obezbedio da satovi budu usklađeni sa evropskim okruženjem - u prevodu: kako odluči EU, tako će i Srbija, a verovatno i ostale zemlje regiona koje još nisu u EU.
 
Loptica je sad kod država članica EU koje moraju da odluče da li će trajno zadržati letnje ili zimsko računanje vremena. Ali, konačna odluka je još daleko.
 
Teško uskladiti celu EU
 
Iz krugova evropskih diplomata moglo se ove sedmice čuti da se o toj temi neće puno raspravljati za vreme nemačkog predsedavanja Unijom (do kraja ove godine). Kažu, ima mnogo važnijih tema. Evropski savet je saopštio da još nema konsenzusa, a potrebna je barem "kvalifikovana većina zemalja članica".
 
Zvanični Berlin još ne zagovara ni trajno zimsko ni trajno letnje računanje vremena. Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je jedino da je važno sprečiti "vremenska ostrva", to jest da cela EU treba da postupi isto kako bi zajedničko tržište ostalo u harmoniji.
 
U Berlinu još kažu da Evropska komisija još nije izradila detaljnu analizu posledica ove ili one odluke.
 
Posledice bi svakako bile znatne. U EU postoje tri vremenske zone, najveća je ona koja obuhvata srednjeevropsko vreme, a seže od Poljske do Španije.
 
Ako bi se prihvatilo trajno letnje računanje vremena, na zapadu i severozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek tokom prepodneva. U Vigu, na španskoj atlantskoj obali, sunce bi 21. decembra izašlo tek u 10:01, u francuskom Brestu u 10:07, a u severnonemačkom Emdenu u 9:45.
 
Kod trajnog zimskog računanja vremena leti bi se ne samo ranije smračilo, nego bi na istoku kontinenta sunce izašlo izuzetno rano. U poljskom Bjalistoku bi 21. juna sunce izašlo u 3:01, u Varšavi u 3:15, a u Berlinu u 3:44.
 
Zdravstvene tegobe
 
No, i sadašnja praksa pomeranja sata mnogim ljudima stvara probleme. Nemačko zdravstveno osiguranje DAK je na osnovu reprezentativnog ispitivanja objavilo da 29 odsto ljudi u Nemačkoj ima telesne i psihičke probleme nakon pomeranja sata.
 
Osećaju se umorno, imaju poteškoća da zaspu i češće se bude noću. Čak 76 odsto ispitanika smatra da je pomeranje sata suvišno i da ga treba ukinuti.
  • Deks

    25.10.2020 22:33
    Pomeranje kazaljki treba da ostane jer donosi brojne koristi - bolju iskorišćenost dnevne svetlosti, leti produžava dan uveče a zimi daje više svetlosti ujutru. Pritom nema nikakve negativne efekte osim što smeta onima kojima smeta i promaja. Bavljenje ovom temom koje je pokrenuo Junker je totalni fijasko za EU jer pored toliko značajnijnih tema za EU izabrana je ova tema koja će pre razjediniti nego ujediniti Evropu. Nadam se da će njegova naslednica Ursula von der Lejen vući mnogo bolje poteze u Evropskoj komisiji.
  • Jogi Letač

    25.10.2020 22:26
    @Srki, u pravu si što se tiče Novog Sada i Barselone, samo što je Španija u pogrešnoj zoni a ne Srbija. Španija bi geografski trebala da bude u zapadnoevropskoj zoni, zajedno sa Portugalom, V. Britanijom i Islandom. Španiju seče nulti meridijan, koji predstavlja centar zapadnoevropske zone.
  • @Srki

    25.10.2020 22:26
    Jesi ti nekad čuo za meridijane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.