Eksperti: Država subvencioniše kupovinu hibridnih vozila umesto da reši uzroke zagađenja

Glavni problem zagađenja vazduha u Srbiji leži u nekontrolisanoj upotrebi malih toplana i individualnih ložišta, zagađenje od saobraćaja u gradovima ima daleko manji udeo u ukupnom zagađenju, pa je nejasno zašto država subvencioniše električne automobile umesto da rešava ključne probleme načina zagađenja, piše portal Autonomija.
Eksperti: Država subvencioniše kupovinu hibridnih vozila umesto da reši uzroke zagađenja
Foto: Pixabay
U martu ove godine doneta je uredba po kojoj se izdvaja do 120 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila, a ta odluka je "višestruko pogrešna", rekao je programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu Mirko Popović.
 
"Država subvencioniše kupovinu hibridnih vozila sa 2.500 evra umesto da subvencioniše ekološkiju i energetski efikasniju proizvodnju toplotne energije koja je veći zagađivač. Elektirčna vozila jesu ekološka, ali to nije glavni uzročnik problema. Za 2.500 evra bi jedno domaćinstvo moglo da kupi efikasnije grejno telo, na primer. Možemo samo da nagađamo da li se iza subvencija tih vozila kriju neki privatni interesi", rekao je Popović za Autonomiju.
 
Prema navodima eksperata, jedna od mera koja bi značajnije poboljšala kvalitet vazduha od električnih automobila jeste uspostavljanje sistema daljinskog grejanja.
 
Nikola Blagojević iz Mreže dobre energije ocenio je da je Vojvodina idealna za korišćenje geotermalne energije, koja se ne koristi dovoljno, kao što se ne koristi ni biomasa.
 
"Biomasa kao nusproizod poljoprivrede je vrlo atraktivna za Vojvodinu i trenutno je njegova investicija isplativa za veće sisteme (kao što su) farme, industijski pogoni, ne toliko za individualna domaćinstva. Centralna i južna Srbija teško da mogu da se baziraju na geotermiji, jer prosto struktura tla je potpuno drugačija i tu treba tražiti drugačije sisteme", smatra Blagojević.
  • Duuki

    26.10.2020 07:27
    Drzava se smesno ponasa sa tim sluzbenim vozilima.Nikako ne saznasmo koliko vlada Vojvodine ima sluzbenih vozila i ko to sve moze da ih vozika posto se ne tako cesto mogu videti ispred zgrada i privatnih dvorista,a i vikendica.Ako je stednja u pitanju gospodo mini busevi pa za Beograd neka idu par sekretara a ne ovako da u Beograd ide po 18 Skoda na sastanak i nikom nista...A toliko se stedi da i dostavna vozila vozikaju vise privatno nego za posao.GPS je jedan od bitnih stvari u ostvarivanju cilja sto manje koriscenja voznog parka u privatne svrhe...
  • BradaNS

    26.10.2020 07:04
    Mnogo veci efekat bi imala subvencija gasifikacije domacinstava, kako cene prikljucka na sistem tako i cene gasnih kotlova u radnjama...
  • w/e

    25.10.2020 21:56
    euro 3
    Odakle sad zagadjenje kad niko nije ni vozio tokom korone, a zagadjenje isto? I ti ljudi su cudni.. pale euro3 aute da im rade u mestu za vreme policijskog casa..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.