Zabranjeni letovi iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke - uz izuzetke

Direktorat civilnog vazduhoplovstva odredio je uslovno zabranjene zone letenja Uvac, Trešnjica i Mileševka pa civilni vazduhoplovi i bespilotne letilice tamo neće leteti bez dokumenta izdatog po propisima o zaštiti prirode, navodi se u naredbi koja je objavljena u "Službenom glasniku".
Zabranjeni letovi iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke - uz izuzetke
Foto: Pixabay
Dokumentom su određene horizontalne granice ova tri dela vazdušnog prostora, a vertikalna granica je 2.100 metara nadmorske visine.
 
Letenje civilnih vazduhoplova, uključujući i bespilotne vazduhoplove, u zonama dozvoljeno je samo ako je operater vazduhoplova pribavio odobrenje za let koje izdaje Direktorat, navodi se u Naredbi.
 
Uslovi da se odobrenje dobije su da je upravljač zaštićenog područja dao saglasnost za let u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita prirode.
 
Naredba se, kako je navedeno, ne primenjuje na vazduhoplove u stanju nužde, one koji obavljaju hitan medicinski prevoz, uključene u gašenje požara, traganje ili spasavanje, kao i kada se civilni vazduhoplov koristi za potrebe ministarstava unutrašnjih poslova ili odbrane.
 
Početkom avgusta najmanje šest mladunaca beloglavih supova ispalo je iz gnezda zbog helikoptera koji je bio u niskom letu iznad reke Uvac.
 
Iako se u javnosti spekulisalo da je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović vozio helikopter kojim su ugroženi mladunci beloglavog supa, istina je da se do danas ne zna ko je upravljao i čijim helikopterom. Direktorat civilnog vazduhoplovstva koji bi trebalo da te podatke dostavi kako bi protiv odgovornih bile pokrenute prijave, već mesecima o tome ćuti.
  • Обсервер

    27.10.2020 18:11
    Хвала
    Хвала Директорату цивилног ваздухопловства у име прекрасне природе у наведеним зонама. Хвала и организацијама за заштиту природе и птица, које су својим ангажовањем допринеле да се ово догоди.
  • svašta

    27.10.2020 15:14
    koliko je poznato
    tamo leti samo Ružičasti Mitrović, ali njemu uvek dopuštaju da tamo leti ali on i ne traži dozvolu, ili kao traži, dopuštaju, pa je ovo još jedna besmislica u moru istih ovde....
  • Stanoje

    27.10.2020 14:43
    USLOVNO??? Ostavlja se mogućnost da Mitrović i njemu slični ipak mogu da lete kad hoće i kuda hoće uz saglasnost države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.