Šta su po struci novi ministri: Od Pravnog do Megatrenda

Srbija je i zvanično dobila Vladu u novom sastavu. Biće to Vlada ograničenih mogućnosti, s obzirom na to da je dobila svoj rok trajanja i pre nego što je formirana.
Šta su po struci novi ministri: Od Pravnog do Megatrenda
Foto: 021.rs
Tako znamo da će 23 osobe biti predstavnici izvršne vlasti do 2022. godine. O brojnim resorima brinuće se oni kojima neka oblast i nije baš najbliža. U Vladi ima najviše pravnika, potom ekonomista, ali tu su i "megatrendovci".
 
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin završio je Pravni fakultet. Dok je osnovnu pohađao u Novom Sadu, a gimnaziju u Sremski Karlovcima, akademsko zvanje sticao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.
 
Marija Obradović je nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Završila je Učiteljski fakultet u Beogradu, a pohađala je i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova.
 
Branko Ružić, novi ministar prosvete, potiče iz diplomatske porodice, pa je detinjstvo proveo u Australiji, gde mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Studirao je u Srbiji na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose.
 
Gordana Čomić, diplomirana fizičarka, jedno je od najvećih iznenađenja u novom sastavu Vlade i ona će biti zadužena za dijalog. Završila je Fizički fakultet.
 
Iako za boravak u Upravnom odboru Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost prima platu iz budžeta, odakle će dobijati i naknadu za funkciju ministarke kulture i informisanja, Maja Gojković se nije obrazovala ni za oblast nuklearne sigurnosti, niti za oblast kulture. Gojković je, baš kao i njeni otac i brat, diplomirana pravnica. Studirala je na Pravnom fakultet u Novom Sadu.
 
Nebojša Stefanović zamenio je resor sa Vulinom, pa će sada biti ministar odbrane. Nakon Devete beogradske gimnazije, upisao je Fakultet za poslovne studije na Megatrend univerzitetu. Na Megatrendu je i doktorirao, ali je grupa naučnika osporila njegov doktorat, tvrdeći da obiluje plagijatim. Ipak, komisija privatnog univerziteta nije dala na svog prosperitetnog studenta, pa je zaključeno kako nema osnova za osporavanje originalnosti. 
 
Siniša Mali ostaje ministar finansija. On je jedan od retkih u Vladi koji će raditi u resoru za koji se školovao. Mali je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Dok za njegovog stranačkog kolegu nije do kraja rečeno ima li plagijata ili ne, kod Malog je ta stvar rešena, te je Univerzitet u Beogradu rekao kako je njegova doktorska disertacija plagijat. 
 
Jadranka Joksimović je zadržala svoj resor - Ministarstvo za evrointegracije. Ova Beograđanka je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a potom je master studije završila na Univerzitetu "Alfa". Bila je stipendista Vlade Srbije, koja je bila namenjena najtalentovanijima.
 
Nikola Selaković se vraća u Vladu Srbije, ovog puta kao ministar inostranih poslova. Osnovne i master studije završio je Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je tri puta pobeđivao na takmičenju u besedništvu.
 
Zorana Mihajlović iz saobraćaja prelazi u Ministarstvo rudarstva i energetike. Ona je čitavo svoje visoko obrazovanje vezala za Ekonomski fakultet u Beogradu, gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala.
 
Vanja Udovičić, višestruki svetski i evropski šampion sa vaterpolo reprezentacijom, ostaje ministar sporta i omladine. On je diplomirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.
 
Darija Kisić Tepavčević je javnosti postala poznata kao članica Kriznog štaba za vreme pandemije. Od sada će je javnost gledati i kao ministarku za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Kisić Tepavčević je Medicinski fakultet završila u Beogradu, gde je i magistrirala. 
 
Branislav Nedimović ostaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovaj ministar je visoko obrazovanje stekao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
 
Irena Vujović je još jedna "Megatrend ministarka". Kadar naprednjaka vodiće Ministarstvo za zaštitu životne sredine, iako je studirala na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. 
 
Milan Krkobabić biće ministar zadužen za brigu o selu. Seoski ministar studirao je davnih dana na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
 
Zlatibor Lončar ostaje ministar zdravlja. Ovaj Beograđanin je završio Medicinskin fakultet u Beogradu, a usavršavao se na Kings koledžu u Londonu.
 
Tomislav Momirović ili Toma "Mona" biće zadužen za resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Iako se bavi hotelijerstvom, on je studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.
 
Maja Popović je još jedno novo lice u izvršnoj vlasti. Ona će biti zadužena za Ministarstvo pravde. Popović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu, dok je magistrirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
 
Tatjana Matić je nova ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. Rođena je u Beogradu, gde se i obrazovala, a diplomirala je na Filološkom fakultetu, gde je stekla zvanje profesorke srpskog jezika i književnosti.
 
Ratko Dmitrović biće zadužen u Vladi Srbije za brigu o porodici i demografiji. On u zvaničnoj biografiji navodi da je studirao pravo i novinarstvo u Beogradu i Zagrebu.
 
Anđela Atanasković nova je ministarka privrede i o njoj se, do sada, nije znalo mnogo. Poznato je da je studirala na Mašinskom fakultetu.
 
Nenad Popović je u poslednjem trenutku uleteo u Vladu Srbije i biće ministar bez portfelja. On je kolega Anđele Atanasković, s obzirom na to da je takođe studirao na Mašinskom fakultetu.
 
Novica Tončev je takođe ušao u Vladu, ali kao ministar bez portfelja. Stariji brat Ivice Tončeva studirao je na Građevinskom fakultetu u Nišu, na Odseku visokogradnje.
  • Stefan

    29.10.2020 20:34
    He ha
    Gluposti, kao da je bitno, pa pogledajte ko je sa tih cuvenih nasih drzavnih, Vucic, Dacic, Mali, Mihajlovic.. Dajte, ograniceno je veoma tako razmisljati, o cemu mi pricamo to je nerealno, pa najveci unistitelji zemlje su vala medju najboljim studentima na najboljim fakultetima sa ovih prostora, Sloba Milosevic, Seselj, Vucko, Dinkici lista od njih jos 100.. Lako bi bilo kada bi isli po tome..
  • Verica

    29.10.2020 18:17
    Detalji
    Zašto je novosadski đak Vulin nastavio studiranje u Kragujevcu:
    "AFERA "INDEKS", 10 GODINA SUĐENJA, 61 GODINA ROBIJE Detalji maratonskog suđenja za najveći korupcionaški SKANDAL U SRBIJI" profesori i saradnici pravnog fakulteta u Kragujevcu

    Novinari bi mogli malo da pročešljaju njegov propali pokušaj studiranja u NS...
  • Ivan

    29.10.2020 18:08
    master
    Boro malo si se presao za Jadranku. Ona jeste diplomirala na FPN kao student generacije sa prosekom preko 9.6. Master je zavrsila na Alfi, a sad je na doktorskim na FPN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.