Mirjana Karanović: Do grla smo se ukopali u blatu, 30 godina se ništa suštinski nije promenilo

U zemljama bivše Jugoslavije u poslednjih 30 godina se ništa suštinski nije promenilo, izjavila je glumica Mirjana Karanović i dodala da "smo se do grla ukopali u našem blatu", prenosi Radio slobodna Evropa.
Karanović je to izjavila na panel-diskusiji o ulozi glumaca sa Balkana u promociji rodne jednakosti i borbi protiv homofobije i nacionalizma, koja se održala u Prištini u sklopu pozorišnog festivala "Kosovo theater showcase" u organizaciji direktora Multimedijalnog centra Jetona Neziraja iz Prištine.
 
Ovaj festival je u utorak otvorila predstava "Balava", u kojoj glume Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović i Isidora Simijonović.
 
Na panel-diskusiji, koju je na srpskom jeziku vodio glavni odgovorni urednik prištinskog dnevnika Koha Ditore Agron Bajrami, uz prevod na albanski, Karanović je, govoreći o budućnosti kosovskog i srpskog društva, ocenila da u "donošenje odluka nisu uključeni najpametniji ljudi".
 
"Onda je to pitanje budućnosti kao neka šarena laža u kojoj vi lažete, pre svega druge, da sada vi to radite za opšte dobro i obećavate neku fenomenalnu budućnost samo ako idete za mnom. Ja to vidim manje-više svuda. Mi smo zarobljeni u lažnim vizijama lažnih proroka, ljudi koji nemaju viziju budućnosti nego, zapravo, podilaze nekakvim površnim vizijama koje ne mogu da budu energija za stvaranje neke realne budućnosti", ocenila je Karanović.
 
"Borim se", navela je, "protiv tog osećaja očaja što se tako malo stvari promenilo", rekla je Karanović i istakla da "više ne veruje u moć pozorišta".
 
"Nekada su pozorišne predstave izazivale eksploziju u društvu i velike polemike u javnosti, a danas postoji trend da se sve svodi na površnost, da se značajne teme prekriju maskirnim krpicama, a jedan veliki objekat da se prekrije mrežom", ocenila je Karanović.
 
Pa ipak, kako je rekla, pozorište nikada neće nestati, jer ono nije samo zabava, nego nešto što obuhvata ljudske potrebe.
  • Dejan

    30.10.2020 07:26
    Tuga
    Osim sto su Srbi proterani sa svojih vekovnih teritorija zahvaljujuci i tvojim delovanjem.
  • wolf30

    29.10.2020 13:10
    Tada sam bio mali, samo mogu da kazem: Prokockali ste našu generaciju, a sada ste shvatili da nije imao ko da menja. I mi cemo mozda docekati jer liberalni kapitalizam jese takav, a u ostalom trazili smo/ste-dobili smo/ste , a zreli nismo ni danas da izdrzimo breme takvog surovog sistema jer pamtimo lepe dane kad je drzava bila sve, a danas steze svoje celicne ocnjake kao i svaka "zapadna" drzava. To naravno ne podrazumeva da je "istok" dobar.Šta više što istočnije to gore , sve do Japana.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.