Imunolog Janković: Ne postoji sledeća mera niti unapred spreman scenario

Ne postoji "sledeća mera" na papiru niti scenario u kome mi unapred znamo šta i kako ćemo raditi, već aktivno pratimo epidemiološku situaciju i u skladu sa njom donosimo preporuke, izjavio je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković za N1.
Janković je najavio da će za nekoliko dana ponovo biti održan sastanak Kriznog štaba, na kome će se raspravljati i o eventualnom pooštravanju mera, ali je naglasio da se ne zna unapred koje mere bi mogle da budu "pojačane".
 
"Već sada kompanijama preporučujemo da organizuju rad od kuće, a što se tiče škola, u njih virus ulazi sporadično, i dovoljno je ono što se za sada radi - odeljenje gde je bilo zaraženih odlazi na onlajn nastavu, a ako se ispostavi da je škola mesto odakle se zaraza širi, onda cela škola prelazi na online nastavu", objasnio je Janković.
 
On je poručio da ne postoji pritisak na Krizni štab kada je reč o izboru mera koje bi mogle da budu primenjene.
 
"U štabu se rukovodimo stručnošću i znanjem. Nadam se da će svako u domenu svoje nadležnosti učiniti sve da ne bude popuštanja i nedoslednosti u primeni mera", naglasio je Janković.
 
Odgovarajući na pitanje kakvu poruku ima za predsednika Srbije koji se često pojavljuje bez maske, kao i za poslanike i ministre koji izbegavaju da ih nose u zatvorenom, Janković je ponovio kako smatra da svaki pojedinac ima jednaku obavezu.
 
"Pojedinačne slučajeve neću komentarisati, nemam nameru da šaljem političku poruku. Svaki pojedinac mora da se pridržava mera zaštite, a kao neko ko veruje u pravnu državu, zakon mora da bude isti za sve, i to je princip koji stoji iza svih mera i postupaka Kriznog štaba", rekao je Janković.
 
Upitan za to da li je primereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji organizovati otvaranje tržnog centra "Galerija" u Beogradu na vodi, Janković je podsetio da za boravak u takvim objektima važi pravilo o obaveznom nošenju maske i održavanju distance od dva metra.
 
"I taj događaj treba da bude organizoavn uz strogo poštovanje zaštitnih mera", naglasio je Janković.
  • Pićuka

    29.10.2020 16:02
    Znači sve mere koje su bile proletos su bile u funkciji izbora. Struka je onda tvrdila da je to najbolje. Sada je sve relativno, a gospođa je postala ministar za ono o čemu ne zna ništa. Ustvari struka sve zna a mi ne znamo ništa.
  • Vucko

    29.10.2020 12:23
    Zna
    Pitajte jednog coveka-on sve zna
    Vazno da znate da kaznjavate
  • Pera

    29.10.2020 12:02
    Naravno da nemaju. Čekaju da im kaže jedan čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.