FOTO: Frilenser dobio da plati porez za četiri godine sa kamatama, pogledajte rešenje Poreske uprave

Poreska uprava poslala je rešenje kojim je jednom frilenseru, koji je želeo da ostane anoniman, obračunala porez za prethodne četiri godine, sa sve kamatom. Inicijativa radnika na internetu objavila je ovo rešenje u celosti.
FOTO: Frilenser dobio da plati porez za četiri godine sa kamatama, pogledajte rešenje Poreske uprave
Foto: 021.rs
Dan nakon što je ministar finansija Siniša Mali izjavio kako je spreman za razgovor u vezi sa plaćanjem poreza sa frilenserima i svima onima koji zarađuju novac u inostranstvu, a žive u Srbiji, jednom frilenseru stiglo je rešenje Poreske uprave koja mu je obračunala porez koji mora da plati za period od četiri godine - 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu, objavila je u Fejsbuk grupi Inicijativa radnika na internetu
 
Poreska kontrola ovog frilensera, koji novac zarađuje kreiranjem video igrica za mobilne telefone, počela je u junu ove godine. Tada je po službenoj dužnosti pokrenut postupak utvrđivanja poreza na ostvaren prihod po osnovu uplata novca iz inostranstva na devizne račune. Kako se navodi u dokumentu, "kamata je obračunata od datuma prispeća poreske obaveze do 21. septembra 2020. godine". Tako će, osim obračunatog poreza, morati da plati i kamatu za četvorogodišnji period. 
 
Poreska uprava je navela da je poreski obveznik bio dužan da za deo prihoda koji je ostvario radom putem digitalnih platformi podnese poresku prijavu, na kojoj se iskazuju iznos i vrsta ostvarenog prihoda i na kojoj će se obračunati porezi i doprinosi u roku od 30 dana od ostvarivanja prihoda za svaki pojedinačno ostvareni prihod. 
 
Frilenser je podneo primedbu. Ono što je on tražio jeste da mu se prizna kako je kreirao autorska dela. Međutim, to mu je odbijeno, pa će umesto na 66 odsto zarade, sve poreze i doprinose plaćati na 80 odsto.
 
Priču o ovome prvi je objavio portal Startit, za koji je anonimni frilenser, koji svoje klijente pronalazi preko platforme Upwork, rekao da mu je rešenje stiglo u četvrtak. On je dodao da mu se na sve dažbine koje mora da plati dodaje i "nenormalna kamata".
 
"U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje", naveo je on za Startit.
 
Kako je dodao, još uvek nije podneo zahtev za reprogram duga, ali se plaši da će, ako reprogram bude samo dve godine, morati svakog meseca da plaća gotovo 3.000 evra kako bi namirio sve zaostale dugove.
 
Miran Pogačar iz Inicijative radnika na internetu kaže za 021.rs da proces kontrole Poreske uprave najčešće traje mesecima, usled ličnog odlaska u upravu, izdavanja rešenja, ulaganja žalbi i sličnog.
 
"U Srbiji ima oko 500 inspektora na 400.000 poreskih subjekata, tako da je mogućnost njihove kontrole zaista limitirana. Poreska uprava je pokrenula još nekoliko postupka za koje znamo i ta dokumenta i slučajeve ćemo objaviti. Smatramo da ovo spada u regularno delovanje, jer su ti slučajevi pokrenuti pre više meseci i sad doživljavaju epilog. Mi ćemo nastojati da se ovakvi postupci stopiraju i da se situacija razreši. Takođe, radićemo i na rešenju problema kroz pregovore sa ministarstvom i nadležnim organima", poručuje Pogačar. 
 
 
Bura među radnicima na internetu nastala je sredinom oktobra, kada je država najavila da će krenuti sa naplatom poreza za uplate iz inostranstva. Počelo je saopštenjem Poreske uprave Srbije, kada je ovaj državni organ naveo kako "fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose".
 
Nije frilenserima bilo potrebno mnogo vremena da podignu svoj glas, nego su reagovali odmah, poručujući kako poreski nameti moraju da budu niži. Pokrenuta je i peticija koja direktno ministru finansija Siniši Malom poručuje: "Ne uništavajte frilensere". Peticiju je do sada podržalo više od 20.600 potpisnika.
 
"Mnoge države ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije kako bi doprineli inovacijama. U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT i drugih frilensera, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje stranim kompanijama. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova", navodi se u peticiji.
 
Mali je u sredu, 27. oktobra, rekao kako porez mora da se plati, ali da je spreman na razgovor o kako će se stvari regulisati u budućnosti.
 
"Ako treba da se neke stvari objasne ili neki zakoni izmene nije problem, ali obaveze za prethodni period moraju da se izmire", poručio je Mali.

Komentari 176

  • Halion

    31.03.2021 12:12
    Okej, ajde da uradimo malo matematike. 219600 dinara podeljeno na 12 je 18300 - dakle toliko frilenser sme da zarađuje mesečno, da bi mu se oprostili porezi.

    Ako slučajno zarađuje 18301 dinar mesečno, znači da ovo za njega ne važi i da mora da krene da otplaćuje. Poreska stopa je 40%. Znači mora da plati unazad te poreze koje je trebao da plaća 40%, i mora od sad da daje isto 40% - pa dok ne otplati - ne uzevši u obzir bilo kakve kamate.

    Znači pod pretpostavkom da će svaki mesec da otplaćuje deo duga, i da od sad redovno plaća poreze, on će da daje 80% svojih prihoda mesečno. Pod pretpostavkom da su mu mesečna primanja 18301 dinara, ostaje mu 3660.2 dinara da jede, plaća račune, stan i tako dalje.

    Znači ovim postupkom Brnabićka ustvari kaže da u Srbiji može da se preživi sa 3660 dinara na mesečnom nivou bez obzira na sve ostale faktore? Je l' sam dobro razumeo? Ako ne, neka me neko ispravi, evo bukmarkovaću vest i pratiću komentare, slobodno mi kažite ako nisam u pravu
  • Orvel

    13.01.2021 08:53
    Malo morgen
    Nije dosta sto freelanceri trose novac u svojoj zemlji i placaju cesto krs i nekvalitet sa sve 20% i kojekakvim marzama , akcizama itd ? Trebao sam da krenem i ja sa on-line zaradom (strucni video tutorijali ) ali sam ipak doneo odluku da ce to sacekati bolje dane u nekoj drugoj , normalnoj , ne toliko napreDNOj zemlji gde se za taj porez nesto i dobije a ne razrovani grad gde npr. najmanja kisa izbaci na povrsinu sav jad visegodisnje pljacke budzeta. Jedino sto me tesi jeste sto sve strahovlade imaju kraj i sto postoji ona GLAVNA pravda koju ce , nazalost iskusiti potomci ovih alavih zveri sto im nikad nije dosta. Moj odgovor - ne placati im NISTA. Ne mogu sve u zatvor , a cak i da mogu - to je bolje resenje nego jos hraniti ogavnu azdaju sto jos od 90ih radikalno brise sve sto je ljudsko i posteno u ovom drustvu. Starlete , kriminal, policijska drzava... Sve smo mi to videli vec gospodo , 90ih. Nikad rob ovog trulog sistema! Ko moze nek ide , ko ne moze , nek se bori. Vidimo se na ulici. Uskoro , nadam se, samo da ovaj vazalski narod ukapira najzad...
  • marko

    01.01.2021 14:36
    lepo unistili ste zivot
    zalosno, covek je digitalna srbija u koju se kunete a unistili ste mu zivot! kaznili ludim kametama i dazbinama za doprinose i zdravstveno. Sluha 0!

    Sta da radi da se polije benzinom i zapali ? sram vas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.