Doktor Nestorović: Blizu smo kolektivnom imunitetu i kraju epidemije

"Ova epidemija će prestati kada steknemo 60 odsto kolektivnog imuniteta, a mi smo, mislim, vrlo blizu toga", izjavio je dr Branimir Nestorović.
On je u intervjuu portalu Telegraf rekao i da ne treba svi da se testiraju, jer su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kriterijumi za testiranje isti sada kao i na početku epidemije - temperatura od 38 stepeni i veća i teško disanje.
 
"Cela ideja o testiranju je previše čudna. To nigde ne piše. Ni u jednoj knjizi, ni u jednoj preporuci. Na početku, kada je epidemija, vi možete da jurite te kontakte i da ih testirate da sprečite širenje virusa. Kada počne veliki broj obolelih, to je besmisleno. Zna se da se tada testiraju bolesni i oni koji su sa njima bili u kontaktu", naveo je Nestorović i dodao da mogu da se izoluju rizične grupe, a to su pre svega stariji u domovima za stare.
 
"Osmi je mesec epidemije. Kada pogledate zemlje koje su bile zaključane, zemlje koje nisu bile zaključane, zemlje koje su mnogo testirale, koje nisu testirale, nema neke velike razlike", rekao je ovaj pulmolog.
 
Nestorović je naveo i da je "smrtnost od korona virusa trenutno na nivou sezonskog gripa, a šanse da dete umre od njega ravne su, prema istraživanjima, onim da ga udari munja". Inače, smatra da virus neće iščeznuti u sledećih pet godina.
  • Beg

    08.12.2020 18:46
    Razdor
    Lako vi ptičate koji niste doživeli tragediju gubitkom djeteta od 47 godina od upale pluća a da nije bio ni na poluintenzivnoj.priključili ga na kiseonik i isprobavali terapiju dogovarajući se sa doktorima preko telefona.kad je krenu u toalet pao je.onda su se potrudili da ga prenesu na poluintezivnu ali bilo kasno.ode mi visoko obrazovano dijete.služio gardu.bio sportista ali nije funkcioner.Lečili ga 24 h na KCV.Toliko o pravdi.čast izuzecima.
  • Mama Maca

    26.11.2020 16:41
    Lludi,braco!
    Koliko covek treba da bude uplasen,zaveden,ocajan i prazan pa da mu smeta vedro,pametno i nasmejano lice jednog coveka? Ili je u pitanju psihologija stada? Ko ne pase na propisanom mestu ,odmah pod noz! Pa nemojte slusati srne ovce i bele vrane! Hranite se strahom koji se seju vasi omiljeni "kovid" matematicari,"pametni doktori" i vrli strucnjaci. Zasto gvirite krrajickom oka da cujete ono sto vam se svidja? Da bi imali koga da pljujete dok ne pocne omiljeni tv program? Trbalo bi da bude ispod ljudskog dostojanstva na ovakav nacin vredjati ljude samo zato sto se ne slazete sa njihovim stavom. Ljidi moji,imate izbor! Odlucite hocete li se plasiti brokama ili malo razumnije gledati na situaciju? Ali nemojte vredjati one koji su malo hrabriji od vas!Verovatno sa razlogom.
  • dr sci

    16.11.2020 15:35
    @dr odgovor korisniku dr
    Nije istina da imunitet traje 3- 4 meseca, vec mnogu duže. Prema istraživanjima INEP instituta u Zemunu, antitela u krvnoj plazmi gradjana koji su ozdravili od korone ne opadaju ni malo posle 6 meseci i trajaće prema proceni 1 do 2 godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija