Preminuo Rajko Đurić, novinar i borac za prava Roma

Publicista, novinar i borac za prava Roma Rajko Đurić preminuo je Beogradu.
Romska partija uptila je Đurićevoj porodici telegram saučešća u kojem se navodi da su "međunarodna zajednica i Srbija izgubile Roma naučnka i velkog borca za demokratiju".
 
"Pisana reč Rajka Đurića ostaće jedan od kamena temeljaca svetske knjževnosti i demokratskog hrama sveta. Pamtićemo njegove pesme i britke rečence koje su imale snagu poput onoga što je pisao Bodler ili Sokrat.
 
Dr Rajko Đurić je autor Gramatke romskog jezka kao i Istoriije Roma. Autor je velkog broja književnih dela od kojh svakako treba izdvojitoi njegove pesme na romskom jeziku.
 
Đurić je bio naš Spartak koji se umesto mačem borio perom u areni gde nikada ne prestaje borba za bolje onih koji su ostali ili će doći posle njega" piše u saopštenju Romske partije.
 
Rajko Đurić je doktorirao na temi "Kultura Roma u SFRJ".
 
Jedno vreme bio je glavni urednik kulturne rubrike dnevnog lista Politika.
 
Bio je i predsednik Međunarodne romske unije i generalni sekretar Romskog centra Međunarodnog PEN centra.
 
Romska Partja se obratila nadležnima u Republici Srbiji i u Gradu Beogradu da se Rajko Đurć, sahrani u Aleji zaslužnh građana u Beogradu.
 
Bio je izmedju ostalog Narodni poslanik u Skupštini Republke Srbje i Predsednik Internaconalne Romske Unije, kaže se u saopštenju Romske Partije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija