REM odustao od ograničavanja emitovanja rijaliti programa, pojedini članovi smatraju da bi to bila cenzura

REM je danas odbio predlog o izglasavanju pravilnika kojim se ograničava emitovanje rijaliti programa posle 23h.
REM odustao od ograničavanja emitovanja rijaliti programa, pojedini članovi smatraju da bi to bila cenzura
Foto: 021.rs
REM je time prekršio svoju prethodnu odluku i nastavio sa kršenjem zakona, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).
 
"I pored napora novih članova REM-a očigledno postoji jasan otpor da REM počne sa delovanjem u skladu sa zakonom. Promene u REM-u nemoguće su dok se ne zamene stari članovi koji su godinama kršili zakon", navodi se u saopštenju.
 
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, zajedno sa Timom "Kreni-Promeni" i Srbijom u pokretu insistiraće u da Narodna skupština usvoji zakonski predlog koji je putrem narodne inicijative podržalo 42.852 građana. 
 
"Čini se da je REM nemoguće otrgnuti van kontrole i uticaja onih koji zakon krše i pored napora nekih novoizabranih članova", ističe UZUZ. 
 
Proces usvajanja zakonskog predloga trenutno koči Ministarstvo kulture koje nije dalo mišljenje na predlog zakona, smatra ovo udruženje. 
 
"Imamo protivustavnu kolaboraciju unutar državnih insititucija ljudi koji opstruiraju primene zakona i Ustava. U slučaju daljeg blokiranja odlučivanja podnećemo ustavnu žalbu Ustavnom sudu", zaključuje se u saopštenju.
 
Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS) odluci je prethodila burna rasprava.  Od osam članova Saveta za tu odluku glasalo je četiri, dok su četiri člana bila protiv.
 
Umesto pravilnika na današnjoj sednici Saveta REM-a, usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju.
 
Članovi Aleksandra Janković, Radoje Kujović i Aleksandar Vitković koji nisu prisustvovali prethodnoj sednici na kojoj je odlučeno da se donese obavezujući pravilnik REM-a koji predviđa da vreme za rijalitije bude od 23 uveče do šest sati ujutru, usprotivili su se njegovom usvajanju.
 
Dok su jedni tvrdili da je u rijaliti programima dokazano kršenje zakona, drugi članovi Saveta REM-a rekli su da to mora biti potkrepljeno dokazima i činjenicama, da se može govoriti čak i u uvođenju cenzure, što može da pređe i u informativne i sportske programe.
 
Usvajanje nacrta pravilnika osporavano je zbog pravnog utemeljenja, postojanja zakona i pravilnika koji već staju u zaštitu maloletnika i ljudskog dostojanstva.
 
Višnja Aranđelović, članica Saveta REM-a smatra da je to telo napravilo "korak unazad" ukoliko nacrt pravilnika ne bude usvojen, kao i da vremensko ograničavanje takvih programa predstavlja civilizacijsko i pitanje kakvo društvo želimo.
 
"Nepristojno je reći da imamo daljinski i da možemo da promenio program. Šta mi onda ovde radimo, ako imamo daljinski? Mi smo tu da uredimo javni prostor", rekla je Aranđelović, koja je navela i da je nedovoljno prikrivanje tona (bipovanje) kada se rijalitiji emituju u dnevnim terminima za uređivanje takvog programa.
 
Ona je istakla i da je REM televiziji Hepi dodelio dozvolu za emitovanje dečjeg programa, da takav na toj televiziji ne postoji i da umesto dečjeg stalno gledamo rijaliti programe.
 
Aleksandra Janković, međutim, rekla je da u potpunosti "podržava zaključak pravne službe REM-a koja konstatuje da se nijedan programski sadržaj ne može unapred smatrati štetnim po razvoj maloletnika" i da "impresionistički i voluntaristički" pristup vodi ka "cenzuri i logičnom apsurdu".
 
"Donošenjem pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi, uvodi nas u pravne probleme. Obrazloženje mora biti zasnivano na činjenicama, a ne ličnim afinitetima, animozitetima", rekla je Janković.
 
Ona je iznela predlog da se trenutno ne nastavlja procedura donošenja pravilnika i da umesto toga služba REM-a uradi nadzor nad rijalitijima koji se trenutno prikazuju, kao i da ih "strogo propusti kroz prizmu pravilnika o zaštiti maloletnika i ljudskog dostojanstva".
 
Sa ovakvim predlogom bio je saglasan i Radoje Kujović, koji je rekao da se time ne gubi na vremenu u regulisanju ovakvog programa. „Pravilnici koji regulišu ovu oblast postoje. Unapred davanja primata predlogu za koji je glasalo pet članova Saveta REM-a nije potpuno sagledavanje ove materije“, rekao je on.
 
Ovom predlogu oštro su se protivili Zoran Simjanović i Judita Popović.
 
"Ako ćemo ponovo da otvaramo pitanje da li je potrebno da se rijaliti programi prisilnog okruženja izmeste iz dnevnog programa u noćni, šta smo mi uradili? Imali smo i pravilnik i zakon, ali očigledno da se ovi propisi nisu primenjivali u zaštiti maloletnika. Nemamo prava da promovišemo tu vrste kulture", rekla je Popović.
 
Simjanović je istakao da je o obavezujućem pravilniku da rijaliti programi budu vremenski ograničeni već glasano i da nacrt pravilnika treba da bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja na mišljenje, što bi bio korak unapred.
 
Član Saveta REM-a Aleksandar Vitković, koji prethodnoj sednici nije prisustvovao, tvrdi da rijaliti programi treba da pređu u noćni termin ali da, ako već postoje akti koji regulišu tu oblast, ne treba da se donose "sasvim novi" pravilnik.
 
I Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a, izneo je stav da postoje pravne prepreke za usvajanje pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja bili vremenski ograničeni.
 
Podsetimo, služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) već je pripremila nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi pređu u noćni termin.
 
Vremensko ograničenje odnosi se na rijaliti programe koji uključuju učesnike koji se u zatvorenom prostoru, uz nadzor kamera, vremenski ograničeno takmiče za nagradu, poput "Zadruge" na Pinku ili "Parova" na TV Hepi.
 
Da prikazivanje rijaliti programa prisilnog okruženja ima štetan uticaj na maloletnike, ali i čitavo društvo, zaključili su članovi Saveta REM-a još kad su 21. septembra jednoglasno doneli odluku da se izradi nacrt obavezujućeg pravilnika. UNS je podsetio da je uoči same rasprave o rijalitijima, Kristijan Golubović izgovorio pretnje smrću na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću.
 • he..he...he.....

  03.11.2020 10:03
  to je isto kao da "ogranice"
  drzavni "APARAT" [ sef-vlada-skupstina-sns (kao grb) ] JOS NIKOOO nije ogranicio sam sebe !!!!!!! na zalost ovde bi trebalo da se radi o UKIDANJU a ne o "ogranicavanju" !!!! ovo je sns-ov "REM" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • CEEENZUUURAAAA!!!!??

  03.11.2020 08:31
  eeeee do moog.... REMe
  cenzura je to sto vucic radi sa medijima od kako je bio milosevicev ministar !!!!!!!!!!! a vi, mogu slobodno reci- keeenjateeeee !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Saša

  03.11.2020 08:14
  Sramotna odluka! Rijalitije treba ukinuti, a ne ograničiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija