Srbija spremna za uvođenje 5G mreže, dodela frekvencija iduće godine

Što se tiče neophodne regulative, Srbija je u ovom trenutku potpuno pripremljena za uvođenje 5G mreže, izjavila je za biznis.rs profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji I bivša savetnica u MInistarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Irina Reljin.
Srbija spremna za uvođenje 5G mreže, dodela frekvencija iduće godine
Foto: Pixabay
Ona ističe da sukob između Kine i SAD ne dotiče našu zemlju, u kojoj se oprema bira po principima tehnološke neutralnosti, i dodaje da u Srbiji opremu nabavljaju operatori i država prema aktuelnim zakonima nema nikakvog uticaja na njihov izbor, osim što će sve tražene uslove kvaliteta i bezbednosti naknadno morati da proveri regulatorno telo za elektronske komunikacije. 
 
Reljin dodaje da se očekuje da će prva aukcija za dodelu 5G frekvencija biti raspisana tokom 2021. godine, kao i da će do kraja iste gotovo sigurno biti puštena prva 5G mreža u Srbiji.
 
Kao što je to bio slučaj u gotovo svim državama u kojima je najavljeno uvođenje 5G tehnologije, i u Srbiji je deo javnosti negodovao zbog mogućih štetnih uticaja na ekologiju i zdravlje ljudi.
 
Međutim, profesorka Reljin ističe da do sada nijedno istraživanje nije dokazalo da 5G mreža predstavlja pretnju po zdravlje. 
 
"Naprotiv, radi se o radiofrekvencijskom spektru koji je i ranije korišćen u telekomunikacijama i postoji u našem okruženju, samo se sada prenamenjuje za javne mobilne sisteme", kaže Reljin. 
 
Ona kaže da je mnogo bitnije na koji način svakodnevno koristimo naše mobilne telefone, obzirom da najveći utvrđeni problem predstavlja njihovo zagrevanje od prekomerne upotrebe.
  • Temla

    03.11.2020 11:46
    Struja
    Tako je i 1880god bilo kada je krenulo sa uvodjenjem struje i prve ulicne rasvete ...Jedni govorili, pobice nas sve a drugi govorili da je rasveta za neradnike i propalice, posto posten svet leze cim zadje sunce.
  • Miki

    03.11.2020 08:47
    Profesorka Reljin je u potpunosti u pravu, a to što živimo u retrogradnom društvu u kome se građanstvo i predsednik razumeju u sve (od porađanja žena do potkivanja konja) to nas je i dovelo dovde da smo postali dreš,deponija evrope i paralelni univezum civilizovanom svetu.
  • BELENYI

    03.11.2020 08:45
    MMMMMM
    Molim vas , samo oprezno i pažljivo s tim ! Ništa drugo , samo oprezno . Najpre ispitati , i zatim , celokupnoj javnosti predstaviti sve efekte ovog zračenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.