Traže se ostavke članova Saveta REM-a: Nesposobni da se odupru pritisku partijskih televizija

Pokret za preokret zatražio je danas ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog odluke tog tela da ne pomeri emitovanje rijaliti programa nakon 23 časa, kako je bilo najavljeno.
Traže se ostavke članova Saveta REM-a: Nesposobni da se odupru pritisku partijskih televizija
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, ta odluka pokazuje da se u tom regulatornom telu ništa nije promenilo, odnosno da je REM i dalje "najaktivniji mesni odbor SNS-a koji ne želi da zavede red na medijskoj sceni", jer su mu na prvom mestu interesi Srpske napredne stranke i direktora Pink televizije Željka Mitrovića.
 
Iz tog pokreta su naveli da umesto da su usvojili pravilnik kojim bi pomerili vreme emitovanja tih programa, REM je zatražio da se ispita po kom osnovu televizija N1 emituje njihov program, iako bi članovi REM-a to mogli lako da provere.
 
Osudi REM-a priključio se i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) koji smatra da su rijaliti programi "direktan atak na porodične i tradicionalne vrednosti srpskog društva", jer je takav sadržaj štetan za decu i mlade koji "gledajući devijantno ponašanje učesnika" to onda i oponašaju.
 
Odlukom da emitovanje rijaliti programa u kom se redovno mogu videti skandalozni postupci učesnika ne pomeri u noćni termin, članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) su potvrdili da nisu dorasli zadatku koji treba da obave, ocenila je danas Demokratska stranka (DS).
 
Prema rečima potpredsednice DS Dragane Rakić, takvom odlukom članovi REM su u sumnju doveli i svoju nezavisnost, nepristrasnost, stručnost.
 
"Očigledno da ovakav sastav REM nije sposoban da se odupre pritisku partijskih televizija Srpske napredne stranke, kojima je dopušteno da na javnom dobru, kakva je nacionalna frekvencija, rade šta im je drago", rekla je Rakić, prenela je DS.
 
Demokratska stranka u saopštenju navodi da insistira na promeni sastava REM i pružanju prilike profesionalnim i kredibilnim ljudima da donose najvažnije odluke, jer bez slobodnog REM ne može biti ni slobodnih medija.
 
Stranka Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum ocenili su danas da izostanak odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pravilnikom sankcioniše dnevno emitovanje rijaliti programa i pomeri ga u noćne sate, dokazuje da to telo nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen.
 
Isti je slučaj i sa izveštajem o praćenju predizborne kampanje u elektronskim medijima, u kome se mnogo toga konstatuje, ali i kada se ukaže na napravilnosti, izostaju sankcije.
 
"Potpuno je neverovatna vrlo blaga reakcija Saveta REM na izrazito obimnu funkconersku kampanju, korišćenje javnih resursa i veliku nesrazmeru prisutnosti izbornih takmaca u pojedinim medijima, na šta je pre izbora ukazivano od učesnika izbora, stručne i opšte javnosti", navodi se u saopštenju.
 
Iz rasprave u Savetu REM vidljivo je mešanje uređivanja medija, cenzure i zakonskih ingerencija, što dokazuje nedovoljnu stručnost većine članova Saveta, a time i nedovoljnu kompetentnost celog tela.
 
Građanski demokratski forum i stranka Zajedno za Srbiju osuđuju takvo ponašanje regulatora elektronskih medija i smatraju da njegov rad mora temeljno da se promeni i zakonski i praktično, jer je to preduslov da se menja medijska scena Srbije sa mnogo više uvažavanja javnog interesa.
 
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da su sistemi obrazovanja i kulture u Srbiji urušavani tri decenije, a da su lažne vrednosti došle u društvo u "rijaliti programima i rijaliti medijima", što je pokazala sednica Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
 
Obradović je, na predstavljanju programa Dveri u oblasti prosvete i kulture, istakao da je sednica Saveta REM održana u ponedeljak pokazala da su rijaliti programi i zvanično pobedili državu. "Naš cilj je da obrazovanje i kultura u državi i društvu napokon zauzmu mesto koje im pripada. Kulturna politika je preduslov za vođenje bilo koje druge politike", konstatovao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.