Kon: Moguća je određena vrsta zatvaranja, situacija prelazi u vanrednu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršava i prelazi iz nepovoljne u vanrednu.
Kon je ta TV Pink na pitanje da li se razmatra zatvaranje zemlje, što je korak na koji su se odlučile mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, odgovorio je da je moguća "određena vrsta zatvaranja, da su određene stvari zabranjene", ali da će eventualno ograničenje kretanja biti definisano na neki drugi način, a ne onako kako je bilo na početku epidemije, kada je bio uveden policijski čas.
 
Kon je istakao da je u Beogradu kritična situacija sa brojem zaraženih i da mora da se spreči dalje prenošenje kako bi se sačuvao zdravstveni sistem.
 
Kada je reč o bolničkim kapacitetima u Beogradu, on je rekao da će se "raditi ono što se mora" i da će se tražiti prostor za smeštaj, verovatno van glavnog grada.
 
"Juče je zabeleženo 1.106 novozaraženih u Beogradu i, nažalost, očekujemo da se porast nastavi tokom sledeće nedelje, ali da neće biti tako naglo povećanje. Međutim, ne možemo biti sigurni da će se to i desiti", rekao je Kon.
 
On je ranije na Fejsbuku ponovo apelovao na građane da izbegavaju masovne skupove, pogotovo one sa uz glasnu muziku i pevanje.
 
"Mi se nismo sastajali u Kriznom štabu, i to bi trebalo da se promeni. Drugo, nastupa vikend, a vikend je vreme kada dolazi do najviše zaražavanja u Beogradu zbog tih frekvencija, kontakata, posebno u uslovima gde trešti muzika, gde se naginjemo, vičemo da bismo se bolje čuli... Te situacije se moraju izbegavati", upozorio je Kon.
 
On je naveo kako je zdravstveni sistem već dva puta pokazao da je spreman i sposoban, ali sada je iscrpljen.
 
Inače, Kon je ranije na svom fejsbuk nalogu upozorio građane uoči vikenda da ostanu kod kuće jer počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili prošlog vikenda.
 
"Počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili od petka i subote veče (prošli vikend). Ne planirajte povećan rizik od zaražavanja za vikend koji dolazi. Izbegavajte masovne skupove, posebno zabave uz glasnu muziku i pevanje. Čuvajte zdravlje! Zabranite sami sebi rizične kontakte! Potrebni ste svima, a posebno svojim najbližim... i važni ste. Nema šale sa kovidom", napisao je Kon.
 
On je pozvao građane da ostanu kod kuće.
 
U Srbiji je u poslednja 24 sata broj novozaraženih korona virusom prvi put od početka pandemije prešao 2.000 - tačno 2.412 novih slučajeva. Na testiranih 12.617 osoba, preminulo je šest pacijenata.
  • Mm

    08.11.2020 07:01
    Voleo bih da vidim kako ce igledati slave kod bogom danih naprednjaka. Da li ce biti do 5 prisutnih?
  • Janko

    05.11.2020 16:17
    Srpska Napredna Salamura
    Samo nemoj dr.Kon da zatvarate Radikalske dzepove, punjenje mora da se nastavi!!!!
  • Olga

    05.11.2020 14:45
    Please,
    samo nemojte Magacin kafić kod KCV da zatvarate. Moraju kradonačelnik i čestiti premijer od nečeg da žive...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.