Država kupuje opremu za kovid bolnice bez javnog tendera, posao samo odabranim firmama

Ministarstvo zdravlja sklopilo je ugovor vredan 1,7 milijardi dinara sa tri kompanije za nabavku opreme za nove kovid bolnice koje se grade u Zemunu i Kruševcu, odlučivši pritom da ne primeni Zakon o javnim nabavkama.
Obrazloženje koje je dato za zaobilaženje zakona je - zato što se nabavlja oprema u oblasti odbrane i bezbednosti, piše Danas.
 
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je ceo postupak, iako se odnosi na opremu za vojne bolnice, sproveden bez valjanog pravnog osnova, te da se kupovina medicinskih uređaja u vreme epidemije ne može posmatrati kao nabavka u oblasti odbrane i bezbednosti.
 
Ministarstvo zdravlja sklopilo je ugovor početkom oktobra sa kompanijama Magna pharmacia, Drager tehnika i Beolaser, koje treba da obezbede kompletnu opremu za kovid bolnice u Kruševcu i Zemunu, a završetak njihove izgradnje najavljen je za polovinu decembra. U objašnjenju za pokretanje ovog postupka, koji je sproveden tako što se Ministarstvo direktno i bez javnog poziva obratilo samo ovim firmama, stoji član zakona u kome se kaže da se njegove odredbe ne primenjuju na ugovore u oblasti odbrane i bezbednosti i kod kojih bi otkrivanje podataka bilo u suprotnosti sa bezbednosnim interesima Srbije.
 
Izgradnjom dve kovid bolnice u Zemunu i Kruševcu koordinira Ministarstvo odbrane, ali, kako ističe programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, u ovom slučaju nije bilo pravnog osnova da se ova nabavka sprovede bez primene Zakona o javnim nabavkama.
 
"Naime, iako je reč o opremanju vojnih objekata za potrebe kovid bolnica, očigledno nije u pitanju nabavka iz oblasti odbrane i bezbednosti. Ukoliko je neki deo konkursne dokumentacije morao da bude poverljive prirode, to se moglo obezbediti određivanjem poverljivosti tih informacija, a ne tako da se nabavka sprovede u potpunosti bez objavljivanja javnog poziva i da se na taj način nadmetanje ograniči samo na firme koje je naručilac želeo da pozove", kaže Nenadić za Danas.
 
Direktor Topličkog centra za demokratiju Dragan Dobrašinović naglašava da ceo proces ove nabavke počiva na neodgovarajućem pravnom osnovu.
 
"Pre svega, ovo je nabavka Ministarstva zdravlja. Ona se isključivo odnosi na medicinsku opremu i potpuno je vezana za pandemiju virusa korona, što nema veze sa vojskom. Nema nikakvog opravdanja da se primeni ovaj deo zakona jer ova nabavka nema nikakve dodirne tačke sa bezbednošću zemlje", ističe Dobrašinović, podsećajući da se i ranije često posezalo za neodgovarajućim tumačenjima zakona kako bi se javne nabavke sprovodile mimo redovne procedure.
 
Inače, nabavljaju se kreveti, ultrazvučni uređaji, CT skeneri, ali i respiratori.
 
Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja Danasa zbog čega se postupak sproveo bez objave javnog poziva, uz ograničavanje konkurencije, kao i zbog čega se nabavljaju respiratori koje je Srbija ranije kupila u većim količinama.
  • Stanoje

    07.11.2020 14:45
    @Slaninar07.11.2020 •

    Ako isti dobijaju poslove sa i bez tendera, onda si 1000% u pravu. Onda ih treba sve pohapsiti.
  • Carls Tejlor

    07.11.2020 13:52
    A tek sto reketiraju privatne domove za negu starih! Dakle firme bliske vlasti isporuce paket od 20ak pari jednokratnih zastitnih rukavica koje naplacuju po vise desetina hiljada dinara. Bez obzira na to sto taj isti dom moze da nabavi po jeftinijoj ceni, imao ili nemao rukavice mora da plati jer drzava u protivnom posalje inspekciju koja ce po pravilu udariti novcanu kaznu ili zatvaranje doma ako se reket ne plati... Iz vise izvora potvrdjena prica koju primenjuju unazad mesecima od pocetka pandemije.
  • Slaninar

    07.11.2020 12:50
    @Stanoje
    A dok se tenderishe, ljudi umiru.
    JEL KAPIRASH?
    Sa i bez tendera opet posao dobijaju isti.
    JEL KAPIRASH?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija