Istraživanje pokazalo: Više od polovine građana Srbije ne nosi masku

Maske su jedna od gorućih tema čim se pomene virus korona. Dok se najavaljuju kažnjavanja na licu mesta za sve one koji ne poštuju propisane mere, sprovedeno je jedno zanimljivo istraživanje o navikama građana Srbije da nose masku.
Istraživanje pokazalo: Više od polovine građana Srbije ne nosi masku
Foto: Pixabay
Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo sproveo je istraživanje na reprezentativnom uzorku od 3.834 osobe o tome kada i u kojim prilikama nose maske, a kada to nije slučaj, piše Blic.
 
Ukupno posmatrajući, više od polovine ispitanika, njih 57 odsto izjasnilo se da ne nosi masku, dok je 43 odsto odgovorilo potvrdno. Istraživanje je išlo i detaljnije, pa su ispitanike pitali i da li maske nose u određenim situacijama.
 
Tako, velika većina ispitanika, čak 72 odsto, reklo je da na ulici ne nosi masku kao zaštitno sredstvo, dok je potvrdan odgovor dalo svega 28 odsto.
 
Nešto bolja situacija je kada je pitanje bilo da li masku nose na pijaci. U tom slučaju ispitanici su bili maksimalno podeljeni - 49 odsto je reklo da masku nosi na pijaci, a 51 odsto da ne koristi ovu zaštitu na tom javnom mestu.
 
Ipak, nešto bolji rezultati dobjeni su kada je reč o tržnim centrima. Tu nije bilo mnogo dileme - 95 odsto ispitanika je reklo da maske nose u zatvorenim objektima, dok je svega pet odsto njih i dalje tvrdilo da ni tu ne nose maske.
 
Podsetimo da će komunalni inspektori i komunalni milicajci biti ovlašćeni da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje, a moći će i da izriču kazne na licu mesta, predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 
O izmenama zakona će se 10. novembra izjašnjavati poslanici Skupštine Srbije.
 
Oni koji ne budu nosili masku moraće da plate 5.000 dinara, odnosno upola manje ako to urade u roku od osam dana. 
  
Sada su za kontrolisanje nošenja maski zaduženi samo sanitarni inspektori, kojih u Srbiji ima samo 140.
  • Милан

    10.11.2020 11:34
    Више верујем својим очима
    У Новом Саду сам аосолутно у свакој продавници , малој и великој видео да баш сви као и ја носе маске. Кад изађу на улицу људи углавном не носе. У тржном центру такође сви носе маске. Постоји по неки мамлаз који у градском аутобусу не носи маску али то је врло врло ретко. Зато би оне који држе маске испод носа сматрао као људе који маску не носе тако да ако њих изузмемо ова лажна прича из информације ми више личи да властелини мисле да смо само хајванчићи и ништа више.
  • Kaja iz kraja

    09.11.2020 23:49
    Neko laže... Eto, uđite u bilo koji market u Novom Sadu, videćete da u zatvorenom prostoru svi nose maske. Retko se ko vidi bez maske. Takođe u pekarama, mlekarama, mesarama. U velikim tržnim centrima možeš videti možda 2-3 čoveka u hodnicima da ne nose, svi drugi nose.
    Pošto više verujem svojim očima nego "istraživanju", sklon sam da pomislim da se istraživanja nameštaju da bi neko sprovodio na silu ono što je nepotrebno.
  • Boris

    09.11.2020 23:46
    Ocigledno
    Polovina srbije ne veruje sektaskoj stranci pa samim tim ni kriznom stabu. A kako i da veruje kad lazu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija