Počela izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja

Počela je izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja (NSKZ).
Počela izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja
Foto: Pixabay
Unija poslodavaca Srbije uključena je u rad radne grupe koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navode iz Unije.
 
"Dalji koraci u uspostavljanju NSKZ podrazumevaju razvoj metodologije za razvoj standarda zanimanja, kao i ažuriranje prevoda i usklađenosti sa novom listom zanimanja svih grupa, vrsta, podvrsta i skupina u ISCO-08", kažu u Uniji poslodavaca.
 
Jednostavno rečeno zanimanje (skup poslova koji imaju međusobno srodne glavne dužnosti i zadatke), kompetencije (znanja, veštine, sposobnosti i stavovi) i kvalifikacije (nivo obrazovanja-nivo kvalifikacije) predstavljaće standard zanimanja, prenosi eKapija.
 
"U ovoj metodologiji utvrđuju se i opisuju elementi standarda zanimanja, njihovo značenje, kao i procesi razvoja standarda zanimanja. Osim ovoga, metodologija daje objašnjenje o izvorima podataka o zanimanjima, metodi prikupljanja podataka, upitnicima za sprovođenje istraživanja o zanimanjima, načinu sprovođenja istraživanja na terenu, analizi i sistematizaciji prikupljenih podataka, kao i postupku izrade i vrednovanja kompletnog standarda zanimanja", navode iz Unije.
 
Metodologijom je obuhvaćen i plan aktivnosti razvoja standarda zanimanja.
 
Izradu ove metodologije podržao je projekat Znanjem do posla – E2E (From Education to Employment – E2E), u sklopu aktivnosti "Razvoj metodologije za uspostavljanje standarda zanimanja u Republici Srbiji", koja je predviđena projektnim dokumentom.
  • Dragan

    08.11.2020 18:54
    Ah
    Pogledajte spisak poslova na infostud.Polovina na stranom jeziku i škole koje ne postoje u Srbiji.Za magacionera predviđa da pored tog posla bude prodavac i svojim kolima prevozi naručenu robu.Ni jedno radno mesto nije definisano.U APTIV NS morate da znate da radite sve poslove.Svi promene bar četiri sektora za mesec dana.
  • Smrdijestina

    08.11.2020 18:42
    Kako se klasifikuje prezivac SNS sendvica sa Matijevic smrdusom? Kako tu bagru klasifikujete?
  • Čitalac

    08.11.2020 17:05
    Šifrovanjre kadrovskih poslova
    Pod kojom šifrom zanimanja će biti: bot, zatim osoba koja prima platu a ne radi (samo se čekira svaki dan, a sve joj je to omogućeno zahvaljujući članstvu zna se koje partije), osoba koja je potpuno nekvalifikovana za posao koji "radi" (kao vozač koji je preko noći napredovao), osoba koja je plagijator, osoba koja ima više radnih mesta i u sukobi je interesa ili osoba koja radi na nepostojećem (samo za za nju izmišljenom) radnom mestu?
    I konačno, koja "dijagnoza" će biti za one koji su visokostručni kadrovi na Birou, jer su bez članske karte?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.