Preko granice Srbije i Albanije samo sa ličnom kartom

Beograd, Skoplje i Tirana, na onlajn video-konferenciji o "malom Šengenu", potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida 19. Potpisan je i međudržavni sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartom.
Memorandum i Sporazum su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama.
 
Predsednik Vučić je istakao da saradnja u borbi protiv korone i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već će ona, kaže, doneti veće uspehe u ekonomiji i veće poverenje građana u svoju državu.
 
"Veoma je važno što smo dogovorili da jedni prema drugima ne zatvaramo granice, već da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavljamo da unapređujemo našu trgovinsku razmenu. Mi smo mali narodi, koji su obično bili pod velikim uticajem različitih sila koje su želele da ostvaruju svoje interese tokom istorije. Danas se to nije mnogo promenilo, ali je važno da, brinući o sebi, pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost i sami donosimo odluke. A s kim ćemo donositi odluke ako ne sa najbližima", poručio je Vučić.
 
Predsednik Srbije je istakao da će, tek kada bude napravljeno još nekoliko važnih sporazuma, građani videti kolika je korist. 
 
Kako je primetio, sada, kada smo i formalno rešili prepreke, da građani Srbije mogu sa ličnom kartom u Albaniju, biće mnogo više turista Albanaca u Nišu i Beogradu, ali i mnogo više Srba koji hoće da vide Drač, Tiranu, Valonu, kao što vole da idu u Skoplje, Ohrid.
 
Rama: Još jedan korak napred za bolji region
 
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je značajno za Albaniju što je i sa Srbijom postigla sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.
 
"Veoma pozitivan korak je i saradnja u deljenju informacija, iskustava, ali i tereta, kada je reč o borbi sa kovidom-19", naglasio je.
 
Kako je rekao premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, memorandum će dodatno olakšati život građana tri zemlje i postaviti osnov za ekonomsko oporavljanje.
 
Kako je naglasio, zajedno će raditi na nabavci vakcine za kovid-19, međusobno će se pomagati u slučaju preopterećenja makedonskog, srpskog ili albanskog zdrastvenog sistema, te da će nastaviti za zelenim koridorima i ekonomskim operaterima u cilju olakšavanje posla tokom pandemije.
 
"Građani će se kretati bez PCR testova i administrativnih i finansijskih prepreka, kao i bez dodatnih troškova. Ukoliko jedan stanovnik iz ove tri zemlje bude na lečenju na teritoriji u nekoj od ove tri zemlje, onda će zemlja u kojoj se leči preuzeti troškove", objašnjava Zaev.
  • Ja se kopcam

    10.11.2020 12:52
    Na leđa
    Pa sad stvarno čas je Kosovo u Srbiji, a čas nije.
    Molio bih da mi neko objasni trenutnu situaciju sa granicom naše mučene Srbije.
    Ili je to " Mali Šengen " napravljen za " velike igrače " da mogu bolje da ( tj. polulegalno ) da švercuju i kradu šta stignu ?
    Čuj kao zbog Kovida i izlaska na more !!!
    HAHAHAHAHAAAA
  • Ana

    10.11.2020 08:25
    s
    Ovo je dobar sporazum i sada ćemo imati jače veze i bolju saradnju sa zemljama regiona.
  • Goran

    10.11.2020 08:08
    Od velikog znacaja za sve u regionu je mini sengen, i zemlje koje se do sada nisu ukljucile imaju vremena da se prikljuce kako bi mogli da zivimo u miru i da se razvijamo bez ikakvih problema, dosta je bilo ratova, svadji i svega ostalog !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.