Direktor Petnice: Truje nas ugljarska mafija, zagađenost vazduha u rapidnom usponu

Direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić tvrdi da je za skok zagađenosti vazduha najodgovornija ugljarska mafija koja kao ugalj prodaje jalovinu sa velikim procentom gline.
Direktor Petnice: Truje nas ugljarska mafija, zagađenost vazduha u rapidnom usponu
Foto: Pixabay
U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, Majić tvrdi da je to tabu tema o kojoj ne sme da se govori.
 
On podseća da je zagađenost vazduha u rapidnom usponu u poslednjih 15 godina i objašnjava uzroke tog povećanja.
 
"Do devedesetih godina bila je zabranjena prodaja sirovog lignita. On je bio industrijski ugalj, niste mogli da ga kupite za domaćinstvo. Kada je prestala mogućnost uvoza uglja iz Bosne dozvoljena je prodaja sirovog lignita i došlo je do velikog skoka zagađenosti.  Ključan skok zagađenosti se desio pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. REIK (Rudarsko energetski industrijski kombinat Kolubara) dopušta da se jalovina sa 30 - 40 procenata gline prodaje kao ugalj za jeftine pare", tvrdi Majić.
 
On navodi da takav ogrev kupuje stotine hiljada domaćinstava, te da su to prvo krenule da nabavljaju opštine koje su blizu Lazarevcu zbog niskih transportnih troškova.
 
"Zato je došlo do naglog skoka u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Lazarevcu. Kada je ta mafija izvršila obračun sa mafijom koja je ranije prodavala kompanijama ugalj u Beogradu, na beogradskom tržištu se prošle godine pojavio veliki skok tog kvazi uglja. To nije ugalj, on sadrži ogromnu količinu gline koja je teška, hidroskopna i izaziva da taj dim umesto da ide u vis pada na zemlju sa svim onim što sadrži. To je tabu tema, o njoj se ne sme govoriti. Ugalj se ne pominje, lignit se ne pominje", istakao je direktor Petnice.
 
 
Majić podseća i da su zakonske mogućnosti da se ova praksa spreči "neverovatno zgodne".
 
"Samo pošaljite trgovinsku inspekciju da traži deklaraciju o kvalitetu robe kmoja se prodaje. Ništa više od toga. Samo ono što zakon omogućava i što obavezuje, ali niko nikad nije poslao nijednog inspektora da proveri za milione tona uglja deklaraciju o kvalitetu, nego svi jure babe po pijaci", naglasio je Majić.
 
Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazuje da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji vazduh bio prekomerno zagađen, s prekoračenjem koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, koje je Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, nazvao "tihim ubicama koje skraćuju životni vek".
 
Ovih dana takođe sa svih strana stižu upozorenja na zagađenje vazduha, uz prognoze da će takav biti cele zime.
  • Aleh

    11.11.2020 12:28
    Sve se može rešiti, samo ako ima države, bar u tragovima. Najstrašnija je "gepek" psihoza, od nje bolujemo već decenijama.
  • Slanina

    11.11.2020 10:01
    Morala bez
    Ova nakaradna vlast je imala bezbroj ozbiljnih razloga da sama podnese ostavku da ima trunku morala, a opet i narod isto tako bezbroj razloga da ih skloni. Ne znam, beskicmenjaci smo ocigledno i to se nece promeniti. Dosta mladih koji su kriticna masa su otisli ili planiraju odlazak, evo teraju i frilensere. Nema ko ovima da se suprotstavi, to im je cilj.
  • Novosadjanka

    11.11.2020 09:50
    Sramota
    Nenormalno je zagadjenje poslednje dve godine. Deca sve vise imaju astmu, bronhitise, plucne bolesti, nismo normalni sta sebi radimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.