Strip-grupa "Momci" podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vladana Vukosavljevića

Strip-grupa "Momci" podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja kojim je Ministarstvo 15. oktobra reagovalo na uništavanje izložbe u galeriji u Zemunu.
Strip-grupa "Momci" podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vladana Vukosavljevića
Foto: 021.rs
U saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije navodi se da je strip-grupa "Momci" krivičnu prijavu podnela uz podršku njihovog pravnog tima.
 
Podseća se da je 13. oktobra u večernjim satima desetak mladića upalo u "Staru kapetanija" pokidalo i uništilo radove strip-grupe "Momci", a u galeriju su ubacili suzavac.
 
U krivičnoj prijavi se navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju "podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima", kojima su pritom "uskratili i ograničili slobodu zražavanja".
 
Navodi se i da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, ni napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je "opravdanje za izvršenje krivičnog dela" i pozvalo da se "takva praksa nastavi".
 
Strip-grupa je Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP podnela pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da su članovi te grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije "Stara kapetanija".
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da tužilaštvo što pre postupi po ovoj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.
  • Ivana

    13.11.2020 09:48
    Wtf
    Nazi stajl

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.