Brnabić: Srbija među prvima dobija vakcinu protiv korone, moguće obezbediti dodatnih dva miliona doza

Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv kovida-19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina, kaže premijerka Ana Brnabić.
Brnabić: Srbija među prvima dobija vakcinu protiv korone, moguće obezbediti dodatnih dva miliona doza
Foto: 021.rs
Ona je za TV Pink rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.
 
"Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor", rekla je Brnabić.
 
Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu - opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.
 
Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić. Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.
 
"Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna", navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19.
  • laaaaaz

    17.11.2020 07:18
    laaazoovcineeeeeee
    L A Z I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Slavica Dokmanovic

    16.11.2020 21:01
    Veliko ljudsko Hvala
    Gospodjo Brnabic, zahvaljujem u svoje ime i u ime mojih poznanika koji cene vase znanje, rad i trud i ogromnu odgovornost.
    Smatram da nije casno od ljudi koji se oglasavaju ruznim recima i neznanjem.
    Za 8 meseci od kada traje ova borba sa koronom, gradjani Srbije su imali mogucnost da se zdravstveno edukuju. Krizni stab je izlazio svakodnevno sa izvestajima i savetima, internet je preplavljen informacijama o toku ove bolesti u celom svetu.
    Zar je moguce da samo u nasoj zemlji ima pojedinaca koji vrse opstrukciju ovolikog truda i humanog dela Vas i tima kojim rukovodite.?
    Zelim Vam dobro zdravlje.
    Sa postovanjem,
    Dokmanovic Slavica. dipl.pravnik u penziji
  • Nista

    16.11.2020 18:18
    Ti
    Ne verujemo-ili ste nas prodali kao eksperiment ili cete munuti lovu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.