Direktor Petnice: Otrovni ugalj je ravan kolektivnom sporom samoubistvu

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić rekao je da ne zna niti ga interesuje da li su trgovci lošim ugljem deo neke jedinstvene organizacije ili ne, "jer za takva pitanja postoje službe koje svi mi obilno plaćamo da to otkriju i sankcionišu", dodajući da "valja pitati druge kako se odvija ekspoloatacija i trgovina najlošijeg kvaliteta".
Direktor Petnice: Otrovni ugalj je ravan kolektivnom sporom samoubistvu
Foto: Pixabay
"Za mene je mafija svako ko prodaje droge dizajnirane kao bombone mladima. To je isto kao i kada neko prodaje stotine hiljada tona otrovnog uglja kao da je to bogzna kakvo najnormalnije gorivo, a da su kupcima nedostupni bilo kakvi podaci šta to kupuju, odakle je, kakve rizike upotrebe nosi sobom", rekao je on za novi broj NIN-a koji podseća da je Majić pre više meseci rekao da je do skoka zagađena vazduha došlo zbog "ugljarske mafije".
 
On je ukazao da je to video kao "urgentan, strahovit problem, ravan kolektivnom sporom samoubistvu".
 
On je rekao i da se "najlošiji ugalj koji se na ovim prostorima prodaje zove 'kolubara', a REIK je veliko javno preduzeće koje ima određenu kontrolu nad resursima lignita u Kolubarskom ugljenom basenu".
 
"Mislim da je sasvim u redu prozivati javno preduzeće i ukazivati da se pod njihovim imenom nešto loše dešava, a sve u nadi da će preduzeće preduzeti nešto i tako pokazati da su odgovorni i vredni obilate javne podrške koju dobijaju. REIK je deo Elektroprivrede Srbije, a to je preduzeće koje, pre svega, proizvodi električnu energiju koja je trenutno najčistiji mogući izvor grejanja i zato dodatno ima smisla i neke poetske pravde da se EPS aktivno i intenzivno bori za čistu energiju i da ne dozvoli da se povezuje sa nečim što je opasno i štetno. Ja od njih očekujem akciju", rekao je Majić.
 
On je naveo i da nema ni trunčicu sumnje da lignit treba napustiti i otvorene kopove zatvoriti i zatravniti, dodajući: "Ceterum censeo, lignit treba zabraniti, a rudnike zatvoriti".
  • /

    20.11.2020 08:55
    /
    ili pritisak spolja ili vam se rusi bune na ono sta ubacuju u sada njihove srpske termoelektrane
  • Grad

    20.11.2020 08:08
    Sve moze lako
    Da smo ozbiljna drzava ovo bi lako moglo da se sankcionise i zaustavi, ali posto nismo, onda.....
  • zahvalni citalac

    19.11.2020 23:41
    Hvala redakciji na ovom clanku! Ne odustajte! Ova je tema jedna od najbitnijih za nas! Neka to svaki dan bude glavna vest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.