Državni zvaničnici i političari izrazili saučešće povodom smrti patrijarha

Državni zvaničnici, političari i javne ličnosti izrazili su saučešće povodom smrti patrijarh Irineja koji je, kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva, preminuo jutros u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.
Državni zvaničnici i političari izrazili saučešće povodom smrti patrijarha
Foto: FoNet
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je patrijarh Irinej bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i srpskog naroda.
 
"Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", naveo je Vučić.
 
"Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu", istakao je. 
 
Brnabić: Simbol sloge srpskog naroda
 
Premijerka Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu, saopšteno je iz Vlade Srbije.
 
"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja", navela je premijerka u telegramu.
 
Ona je rekla da je patrijarh Irinej bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike. "Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije", kazala je Brnabić.
 
Dačić: U teškim vremenima bio glas razuma
 
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je da ga je duboko ožalostila vest o smrti patrijarha Irineja, kojeg je nazvao duhovnikom srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima.
 
Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje, navodi se u saučešću Dačića.
 
"Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti", napisao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u telegramu saučešća.
 
Maja Gojković: Patrijarh nas zadužio stalnom brigom za interese srpskog naroda
 
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković navela je da je smrt Irineja duboko pogodila Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod.
 
"Patrijarh nas je zadužio njegovim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese srpskog naroda", napisala je Gojković.
 
"Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena", naveo je ministar finansija Siniša Mali.
 
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.
 
Dodik: Istinski pastir srpskog naroda
 
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu.
 
"Njegovim odlaskom naša ckva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama delio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron", naveo je Dodik.
 
Ostajemo večno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja, naglasio je.
 
Kavazović: Saučešće u ime Islamske zajednice
 
Reis-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, povodim smrti patrijarha Irineja, uputio je danas pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenose mediji u Sarajevu.
 
"U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća", navodi se u pismu poglavara Islamske zajednice u BiH.
 
Đukanović: Sa žaljenjem sam primio vest
 
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, prenose Vijesti.
 
"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC. Molim vas da moja saosećanja prenesete i njegovim najbližima", naveo je Đukanović.
 
Krivokapić: Čvrsto držao kormilo Crkve
 
Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je sa tugom primio vest o smrti patrijarha srpskog Irineja i istakao da je patrijarh bio veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo.
 
"Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Večna pomen", napisao je Krivokapić na tviteru.
 
Bečić: Posvetio život narodu i čovekoljublju
 
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da je smrt patrijarha srpskog Irineja, koji je celi svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji čovekoljublja, veliki gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce.
 
On je na tviteru naveo da je uputio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i verujućem narodu.
 
Ambasada SAD: Bio je nadahnuće poklonicima
 
Američka ambasada u Beogradu izjavila je u ime SAD saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.
 
"U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujemo iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima", piše na Instagram profilu Ambasade.
 
Saučešće i francuskog ambasadora
 
Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uputio je danas u svoje i u ime države koju predstavlja saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.
 
"Upućujem vam u moje ime i ime vlasti Republike Francuske najiskrenije saučešće kao i sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve", napisao je Falkoni u pismu poslatom na ime mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koji je privremeno na čelu SPC.
 
Falkoni je napisao da je imao čast da upozna patrijarha Irineja i nekoliko puta sa njim da razgovara i da deli tugu i bol sa Crkvom i srpskim narodom.
 
Rabin Isak Asiel: Vaš gubitak je i naš gubitak
 
Glavni rabin Isak Asiel i Savez jevrejskih opština Srbije uputili su danas saučešće monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Irineja.
 
"Vaš bol je i naš bol, vaš gubitak je i naš gubitak", navedeno je u zajedničkom saopštenju rabina i Saveza jevrejskih opština Srbije. U saučešću se dodaje da je patrijarh Irinej bio mudar, strpljiv i blag, uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i "ka dobru i ka Bogu usmeri".
 
Varhelji: Neka počiva u miru
 
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio je danas saučešće "narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja".
 
"Moje saučešće narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja. Neka počiva u miru", napisao je Varhelji na Tviteru. 
 
Mirović: U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu
 
"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu", naveo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.
 
"Da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života", navodi se u telegramu saučešća predsednika Mirovića.
 
"Verovali smo i molili se Bogu da će naš patrijarh još jednom izaći kao pobednik i nastaviti mudro da upravlja našom Svetom Crkvom", istakla je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i uputila saučešće svim arhijerejima, monaškom i miroskom sveštenstvu, kao i svom vernom narodu Srpske Pravoslavne Crkve u otadžbini i rasejanju.
 
Saučešće su izjavili i drugi ministri i državni službenici.
 
Saučešće političkih partija i pokreta
 
Stranka slobode i pravde je izrazila saučešće Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja.
 
I Pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić uputili su saučešća povodom smrti Irineja.
 
Knjiga žalosti u ambasadama
 
Povodom smrti patrijarha Irineja, Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije bude otvorena knjiga žalosti. 
 
U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera ipreporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema. 
 
Tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u zemlji prijema, upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 
  • nevenka

    20.11.2020 14:06
    tuga
    Vecna mu slava i hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija