Kako će izgledati sahrana patrijarha Irineja: Neće biti celivanja tela

Prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela blaženopočivšeg partijarha Irineja, već će narod u nedelju u Hramu Svetog Save moći da priđe na nekoliko metara od odra, da se pokloni i izađe iz Hrama, rekao je večeras za RTS sveštenik Dragan Šovljanski.
Kako će izgledati sahrana patrijarha Irineja: Neće biti celivanja tela
Foto: FoNet
Šovljanski je, u ime Srpske pravoslavne crkve, pozvao sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve. On je objasnio i kako će u subotu i nedelju biti organizovan oproštaj od patrijarha Irineja.
 
"U subotu u 11:30 ispred Saborne crkve u Beogradu kreće kolona sa zemnim ostacima blaženopočivšeg patrijarha, koje će ispred Hrama dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom hramu sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke", rekao je Šovljanski.
 
On je rekao da potom, u 12:30 časova počinje pomen hramu Svetog Save, a da će se nakon toga celog dana i noći nad njegovim telom čitati Sveta jevanđelja.
 
U nedelju, na dan sahrane, Sveta liturgija počinje u 9 časova.
 
Sveti arhijerejski Sinod SPC održao je danas sednicu povodom smrti patrijarha i doneo odluku da patrijaršijske dužnosti preuzima Sinod, a da mu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
 
Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana. 
 
Vlada Srbije donela je danas odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji povodom smrti patrijarha Irineja. 
  • Zabrana

    21.11.2020 16:33
    Okupljanja
    Vise od pet ljudi vazi za koga? Bagro lopovska
  • Srbenda

    21.11.2020 10:57
    @Uroš @MilanNS
    Svaka čast na komentarima razumnom i učenom čoveku dovoljno. A za ostale...nebih ulazio u njihovo psihointeligentno stanje u kom žive ceo svoj napaćen "život". Još jednom bravo na komentarima.
  • @milos

    21.11.2020 09:01
    Vase misljenje je vase i imate pravo na to, koliko se neko ne slagao sa time. Uvazavam ga, ali bi i od vas bilo dobro da misljenje koje se kosi sa vasim uvazite.

    U 2 navrata parafrazirate ustav i konstatujete da je srbija drzava svih njenih gradjana i da je sekularna, da bi odmah u nastavku to svojim daljim tvrdnjama poricali. Pa jel jeste kako pise u ustavu ili nije?

    Dalje ste skliznuli u vredjanje i svoj licni obracun sa neistomisljenicima, sto svakako nije na mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.