Centralni registar stanovništva počinje da radi

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović su najavili početak rada Centralnog registra stanovništva.
 Centralni registar stanovništva počinje da radi
Foto: Pixabay
Kako je saopštilo resorno ministarstvo, oni su pozvali građane da provere svoje podatke u registru na Portalu elektronske uprave i da ukažu na eventualno netačne ili nepotpune podatke. Obradović je rekla da će biti potrebno vreme da se podaci provere i da se "od marta ili aprila sistem stabilizuje".
 
"Cilj je da već na proleće državne institucije krenu da pristupaju registru po službenoj dužnosti, da uvek imaju ažurne podatke o građanima i da građani više ne moraju da idu od šaltera do šaltera kako bi ažurirali svoje podatke u različitim elektronskim evidencijama", navodi se u saopštenju.
 
Jovanović je kazao da se uspostavljanje moderne elektronske uprave zasniva na četiri registra: građana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru. Upitan ko vodi računa o bezbednosti podataka, Jovanović je rekao da je prema Zakonu o centralnom registru stanovništva definisano šta je čiji zadatak, odnosno da će Ministarstvo odobravati pristup Centralnom registru stanovništva, a poslovi ITa i bezbednost podataka je na Kancelariji za IT i eUpravu.
 
"Omogućili smo građanima da na preko 360 lokacija u Srbiji dobiju parametre za svoj elektronski identitet brzo, lako i besplatno, a spisak lokacija dostupan je na Portalu eUprava", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.