Đenović: Za vreme patrijarha Irineja stvorena jedna crkveno-politička sprega

Za deset godina koliko je proveo na čelu Srpske pravoslavne crkve, prema brojnim ocenama, patrijarh Irinej ojačao je vezu države i crkve. I dok predstavnici državnih organa ističu njegov rad na jedinstvu države i crkve, analitičari podsećaju da je Srbija prema Ustavu sekularna država.
Bivši generalni sekretar predsednika Srbije, aktuelni ministar spoljnih poslova Nikola Selaković navodi da je patrijarh Irinej bio čovek koji je osećao puls naroda i vremena, piše N1.
 
On navodi da je Irinej iako je bio na čelu Crkve dobro razumeo i koliko je važna država.
 
"On je čovek koji se borio za narodno jedinstvo. I sve ovo drugo što ste rekli, da li je to KiM, da li je to Crna Gora, da li je to Republika Srpska, sva njegova dolovanja na tom pordučju i po tim pitanjima su bila usmerena upravo na ovo što sam rekao - narodno jedinstvo, a to narodno jedinstvo se postizalo i jedinstvom države Srbije i Srpske pravoslavne crkve... Ovo su stvari koje je uradio zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem", naveo je Selaković.
 
Da je veza države i crkve obeležila period dok je Irinej bio patrijarh slažu se i verski analitičari i ističu da je crkva u njegovo vreme postala prisutnija i imala veći uticaj u društvu.
 
"Iako je Srbija sekularna država, ono što definitivno možemo da vidimo jeste da je nastala jedna, da tako kažem, crkveno-politička sprega i to jeste ono što su mu mnogi i zamerali, a sa druge strane - to je crkvi omogućilo neke druge povlastice u društvu. Što se tiče Kosova država je "kupovala", da tako kažem, naklonost ka svojim odlukama kada je u pitanju crkva različitim izdvajanjima iz budžeta za SPC. U pitanju su milionski iznosi ne samo za Hram Svetog Save, već i za neke druge stvari", navodi verski analitičar Draško Đenović.
 
Upravo zbog velikog uticaja i značaja koje verske zajednice, a pre svega SPC imaju u Srbiji, novinarka Jelka Jovanović ocenjuje da bi smrt patrijarha Irineja mogla da ima uticaj i na društveno-politički život u zemlji.
 
"Čini mi se da će biti izvesnih poremećaja u društvu i ono na šta se može najviše odraziti to je - u nekom nastavku pregovora Prištine i Beograda, zato što je predsednik Vučić, koji ih vodi, apsolutno imao, van svake sumnje, i velikog saveznika u patrijarhu", ocenjuje novinarka Jelka Jovanović.
 
Analitičari ističu da će budući odnos države i crkve zavisiti od toga ko će, nakon Irineja, biti izabran za patrijarha. Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve to bi trebalo da se dogodi u roku od tri meseca.
  • otac Makarije

    22.11.2020 02:18
    Kako
    naslov kaže: Za vreme patrijarha Irineja stvorena jadna crkveno-politička
    snsprdnja sa ustavom i narodom pogotovo što nisu svi pripadnici
    naroda obavezno i pripadnici versko sektaških firmi.
    otimanjem poreza od zdravlja dece i građana za luksuzne automobile
    i bahaćenja u kupovini stanova i placeva nadajmo se da će bar
    Bog pravednu ovozemaljsku kaznu razrezati.
  • Dragan

    21.11.2020 22:21
    Ah
    Ustav Republike Srbije"crve ili verska udruženja su odvojena od države"""Država Srbija nema državnu religiju niti može da je nameć.U pretraživač ukucajte Ustav Republike Srbije-član 11.Za takav ustav je apelovao i patrijah Pavle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija