FOTO: Patrijarh Irinej sahranjen u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru - liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
FOTO: Patrijarh Irinej sahranjen u Hramu Svetog Save
Foto: FoNet
Besedu je održao episkop bački Irinej.
 
Vladika Irinej bački kazao je da je nikad udaljeniji mir, kako spoljašnji tako i unutrašnji svuda u svetu.
 
"Zato što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu, da je mir među nama i u nama nemoguć ako nema mira nas sa samim izvorom mira - sa živim Gospodom, jedinim čovekoljupcem", ocenio je on.
 
On je rekao da telo patrijarha Irineja leži pred nama, ali se duša moli sa nama.
 
"On je svojom ličnošću bio svedok reči iz Svetog pisma. Mnogi su spremni da, po sebi sudeći, o drugima olako osuđuju i presuđuju. Tako je, kao i svi naši arhijereji, i naš nezaoboravni patrijarh bio izložen nepravednim sudovima i osudama. Neki su pričali, što je za osudu, da nije dovoljno savremen i da ne razume saveremenog čoveka. A treći da je spreman na kompromise. Ništa od svega toga na svu sreću nije istina, jer je patrijarh naš Irinej, kako mu je i ime glasilo, bio čovek mira", kazao je on.
 
Dodao je da je patrijarh Irinej i prema pripadnicima drugih religija i naroda u razgovoru bio otvoren, iskren, dobronameran.
 
On se pozvao na reči glumca Miloša Bikovića o patrijarhu Irineju "njegova mekoća je bila njegova snaga, a njegova uzdržanost bila je njegova mudrost", kao i reči mandatara crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića "Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima".
 
"On nije umro, on spava. Da se probudimo svi, duša ne umire ni posle smrti. To će biti ako Bog da večna zajednica ljubavi, zadnica pravednih, sabor svetih", kazao je Irinej.
 
Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar...
 
 
Među učesnicima liturgije bili su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
 
Poslednji su stigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik. Najavljeno je obraćanje Vučića.
 
Vučić: Ljubav je bila osnova njegove vere
 
Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.
 
On je u obraćanju na sahrani patrijarha Irineja poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.
 
"Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva", rekao je Vučić.
 
Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.
 
"A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi", ukazao je Vučić.
 
Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.
 
"Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje", rekao je Vučić.
 
 
 
Građani su dolazili u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju i tako je bilo tokom cele noći, javlja izveštač RTS-a. Dodaje da, uprkos apelima da se ne zadržavaju unutar hrama, pojedini građani ostaju i nakon odavanja počasti i ne nose maske.
 
Oni koji ne žele da uđu u prostorije hrama mogu da prate obred na dva video-bima ispred hrama.
 
Sveštenici su nad odrom patrijarha Irineja čitali Jevanđelja i tako je bilo sve do devet časova kada je počela liturgija. 
 
 
U 11 sati je održano opelo, a potom i besede.
 
Prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, nije bilo moguće celivanje tela, već su građani mogli da priđu na nekoliko metara od odra, da se poklone i izađu iz Hrama, rekao je ranije sveštenik Dragan Šovljanski.
 
Vukašinović: Irinej je otišao na sahranu Amfilohija po svojoj dužnosti
 
Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović ocenio je da je patrijarh Irinej, bez obzira na epidemiološki rizik, otišao u Podgoricu na sahranu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju po svojoj arhipastirskoj dužnosti.
 
"Na pitanje zašto je patrijarh Irinej išao na sahranu mitropolita Amfilohija uprkos zdravstvenom riziku, mnogi odgovaraju tako što pominju kakva bi bila reakcija da nije otišao i slično, ali to je bespredmetno, jer je on tamo otišao po svojoj arhipastirskoj dužnosti", rekao je za RTS Vukašinović, komentarišući liturgiju i opelo patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save. 
 
Patrijarh nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili socijalne taktike - to su veštine sinova ovog sveta, već po svojoj arhipastirskoj obavezi, da molitveno isprati i sahrani svoga brata hristoslužitelja, objasnio je Vukašinović. 
 
"Po našim medijima često se govori o žrtvi lekara, koja je neupitna, ali nisu oni jedina služba koja mora da postoji i pomaže ljudima - i sveštenici moraju to da čine", naglasio je Vukašinović.
 
On je podsetio na martovsku izjavu pape Franje da su u Italiji najviše stradali lekari i sveštenici, što je poglavar Rimokatoličke crkve objasnio obavezom služenja drugima. Vukašinović je naglasio kako on ne spada u one crkvene krugove koji negiraju postojanje virusa.
 
"Virus postoji, opasan je, ubija, i sam sam se izborio sa njim, ali zato je obaveza sveštenika da bude uz svog vernika, i to ne samo da bude kada je lepo i bezbedno, nego i u svakom drugom momentu", naglasio je Vukašinović.
 
"Govorili smo patrijarhu Irineju, koji je svake nedelje služio liturgiju, da nije bezbedno - a on je odgovarao pitanjem: a da li je bezbedno za moj narod", ispričao je protojerej-stavrofor.
 
"To nije samoubistvo, kako neki zlobnici kažu, već služenje do kraja, vernost do smrti na krstu i zato je to (odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija) za patrijarha bila jasna situacija", ocenio je Vukašinović.
  • Neo

    23.11.2020 11:24
    mozga bez
    OK, od sada zdravstveni radnici na prijemu bolesnika da im daju sveću, tamjan, poprskaju svetom vodicom (naravno uz fisaklni račun) i pošalju kući da se mole za odravljenje.


  • zlokobni novembar

    22.11.2020 17:27
    Patrijarh Pavle umro 15.11.2009.u doba svinjskog gripa,Irinej 20.11.2020 u doba korone,a tu je blizu i Amfilohije 30.10.2020,umropa jos ostala poznata i nepoznata svestena lica,monahinje..Zla kob?Kazu nece korona na crkvu?Vernici sta vi,kazete na sve to?Svi su isti i verni i neverni,sveti i nesveti,niko nezna ko je,sledeci,ako se ovako nastavi..ne samo celivanja i pricesti istom kasikom,vec i ostali po ulicama ,kaficima,pijacama,prevozu.Mi u bolnici,nemozemo da biramo,to,nam,je,zivotni poziv,i zivimo o koncu.
    Cuvajte se,narode!
  • Ilija

    22.11.2020 17:01
    @Petar
    Svi oni hitaju da se dokopaju Raja,za razliku od ovih bezboznika kojima je najveci domet ovo sadasnje zlatno doba .Zato je sebicno od tih buducih rajskih uzivalaca da svojim neodgovornim ponasanjem vuku ove bezboznike da sto pre zavrse u paklu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.