AP o verskim obredima i Irineju: Zdravstveni sistem preopterećen, a ne poštuju se mere

Smrt od koronavirusa dvojice velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, otvara pitanja da li neke verske institucije čine dovoljno da uspore širenje epidemije, piše američka agencija Asošiejted pres.
Agencija navodi da je jedan od njih, patrijarh Irinej, umro nekoliko nedelja nakon što je predvodio opelo i liturgiju na sahrani drugog, u vreme skoka u broju zaraženih širom sveta.
 
"Sve je više izveštaja o ljudima koji su prisustvovali verskim službama i zarazili se, a neki nakon što su ignorisali apele crkvenih i zdravstvenih zvaničnika da nose maske, da drže distancu i da poštuju druge korake u borbi protiv virusa koji je odneo gotovo 1,4 miliona života širom sveta", navodi AP.
 
Dodaje se da su u subotu u Beogradu mnogi vernici, dok su odavali počast patrijarhu Irineju, ignorisali mere predostrožnosti, a da su neki ljubili staklo iznad tela poglavara SPC, uprkos upozorenjima epidemiologa da to ne čine.
 
"To je usledilo tri nedelje nakon što je 90-godišnji Irinej predvodio molitve na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, čemu su prisustvovale hiljade ljudi, od kojih su mnogi ljubili telo u otvorenom kovčegu", piše AP.
 
Agencija navodi da se vernici nisu držali epidemioloških smernica u vreme kada Srbija prijavljuje najveće brojeve novozaraženih od početka epidemije i kada je njen zdravstveni sistem preopterećen.
  • Ateista

    22.11.2020 14:06
    Banana država
    Nisam vernik ali, naš gnev zbog nepoštovanja mera treba da je upućen državi, a ne crkvi. Zašto im je dozvoljeno da se tako ponašaju? Zašto ne snose posledice? Zašto su iznad građana? Crkva je potpuno retrogradna i ponekad mi se čini da je više paganska nego hrišćanska. Ni ne treba pričati o njoj, ko je realan vidi to i sam. Međutim, kad ne postoji država, kad ne postoji vladavina prava, kad se mehanizam prinude primenjuje samo nasumično na pojedincima, onda treba da se zapitamo ko je kriv, crkva ili "država". Crkva je samo iskoristila sve benefite koje im ova vlast ("država") pruža. Kao privilegovan sloj. A nisu jedini. Tako da, nema nama spasa dokle god su nam ovakvi na vlasti. Da ne lajem sad.
  • Novosadjanka

    22.11.2020 12:13
    Bravo Milose!
    Bravo Milose na komentaru! Ako ovako nastave svi "pravovernici" ce da im umru i SPC ce da ostane bez vernika. Bilo bi vreme da se neko u Sinodu zapita sta rade.
  • Nikola

    22.11.2020 09:20
    A B92 objavljuje da se postuju mere! Vecina bez maski, svestenik im daje istu kasicicu! Srednji vek u punom sjaju! Mada su srednjovekovne drzave bile odgovornije od Srbije u vreme kuge! Barem strana glasila objektivno izvestavaju. Tuga i jad, nazalost i oni odgovorni gradjani ce se zaraziti od ovih primitivaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.