Svetske agencije o sahrani patrijarha: Crkva i ožalošćeni ignorisali mere, vlasti nevoljne da nametnu ograničenja SPC

Svetske agencije izveštavale su o sahrani patrijarha Irineja, navodeći da su ožalošćeni vernici i Crkva ignorisali mere protiv korone.
Svetske agencije o sahrani patrijarha: Crkva i ožalošćeni ignorisali mere, vlasti nevoljne da nametnu ograničenja SPC
Foto: FoNet

"Vlasti su nevoljne da nametnu stroga sanitarna ograničenja moćnoj Crkvi", piše Rojters.

Hiljade ožalošćenih odali su u nedelju poštu patrijarhu Irineju, lideru Srpske pravoslavne crkve koji je umro od kovida-19 tokom rekordne poplave novih slučajeva korone u zemlji, prenosi Frans pres (AFP).

Agencija je navela da vernici prisustvuju liturgiji, ali zbog mera predostrožnosti ne mogu da priđu kovčegu.

"Ne plašim se (virusa). Vera je jača od svega", rekao je jedan čovek za AFP pred Hramom Svetog Save, gde će Irinej počivati u kripti.

AFP podseća da su da mnogi vernici u subotu ispunili hram Svetog arhangela Mihaila, "ljubili kovčeg prekriven pleksiglasom i primili pričest koja se tradicionalno daje iz iste kašike".

Agencija ocenjuje da je smrt patrijarha "veliki udarac" za SPC posebno nakon što je takođe od posledica virusa umro "moćni crnogorski mitropolit Amfilohije koji se smatrao drugim čovekom" crkve.

Na sahrani Amfilohija u Podgorici, podseća AFP, "većina sveštenika, uključujući Irineja, nije nosila maske, a hiljade prisutnih nisu poštovali mere odstojanja".

Vlast toleriše crkvena okupljanja

Asošiejted pres (AP) piše da smrt dvojice visokih glavešina SPC nameće pitanje da li neke religijske institucije preduzimaju dovoljno kako bi usporile širenje virusa.

I ova agencija piše da su u subotu građani koji su odavali poštu patrijarhu "ignorisali" mere opreza te da su neki ljubili stakleni pokrov na kovčegu "uprkos upozorenjima srpskih epidemiologa da to ne treba da se radi".

Rojters prenosi izjavu epidemiologa Predraga Kona koji je rekao: "Takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali je, sa druge strane, to nešto što niko ne može da zabrani.“

Agencija podseća da je srpska Vlada pooštrila mere protiv korone, ali dodaje da su "vlasti nevoljne da nametnu stroga sanitarna ograničenja moćnoj Crkvi".

Smrti Irineja i Amfilohija kratak tekst je posvetio i vodeći nemački tabloid Bild u nedeljnom izdanju. Naslov glasi: "Korona ne poznaje ni Boga ni religiju".

  • Trt

    24.11.2020 10:26
    @Milo

    I treba da vas napadaju, i to mnogo više - jer ste toliko bahati i bezobrazni da verujete da vaša sloboda veroispovesti uključuje ugrožavanje tuđih života usred epidemije.
  • Milo

    23.11.2020 11:12
    Dok predsednik veliča patrijarha i SPC, u nekim od JKP u Novom Sadu radnici, mimo svih zakonskih pravila o slobodi veroispovesti, najružnije napadaju na svoje kolege što se pričešćuju.
  • Dragan

    23.11.2020 06:31
    Ah
    Predsednik Srbine i CKSKS je na 13 kongresu rekao da u SKJ ima naj više Srba komunista pteko ,2 miliona.E sad su ti komunisti veeeeliki vernici.Pre jahali popove da bi pokazali da su ateisti-sad njih jašu popovi.Ovi su Srbiji ne veruju u Boga već u neke koji misle da su sveci što je bohohuljenje jer jasno piše da je Bog jedan i jedini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.