Fond solidarnosti prikupio novac za kulturne radnike, jednokratnu pomoć dobilo 177 osoba

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije saopštio je danas da je akcija solidarnosti uspešno završena i da je ukupno 177 kulturnih radnika i radnica iz čitave Srbije dobilo jednokratnu solidarnu pomoć.
Fond solidarnosti prikupio novac za kulturne radnike, jednokratnu pomoć dobilo 177 osoba
Foto: Pixabay

Fond solidarnosti zajedno su osnovala udruženja Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Stanica Servis za savremeni ples, BAZAART i Međunarodno udruženje likovnih kritičara sekcija Srbija - AICA, kao privremeni zajednički projekat solidarne pomoć ugroženim radnicima i radnicama iz polja kulture koji nisu dobili drugi vid pomoći od države Srbije.

Fond je nastao kao samoorganizovana mera pomoći kolega kolegama i reakcija na odsustvo ozbiljnih, promišljenih, dugoročnih mera države koje bi bile rezultat razumevanja prirode rada u kulturi i njegovog društvenog značaja.

Fond je kroz kampanju prikupljanja sredstava od međunarodnih fondacija sakupio ukupno 4.817.000,00 dinara, i to od Fonda za otvoreno društvo 3.000.000,00 dinara, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju 1.700.000,00 dinara i platforme FundAction 1.000 evra, a putem crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs prikupljeno je dodatnih 753.000,00 dinara.

Sredstva su dodeljena na osnovu otvorenog javnog poziva koji je trajao od 16. jula do 6. avgusta 2020. godine i na koji je pristiglo 1668 prijava.

Osnovni kriterijumi za konačnu listu najugroženijih kolega bili su njihovo socijalno i stambeno stanje prema sledećim kategorijama podeljeni u četiri kategirije i dve podkategorije, a Ministarstvo finansija je isplaćene iznose oslobodilo plaćanja PDV.

Fond navodi da je ovo bila samo kap u moru sredstava potrebnih da se urušen, nezaštićen, neuređen sistem kulture podrži i da se umetnici i umetnice, kulturni radnici i radnice pomognu u ovim teškim okolnostima, ponosni smo na svoju inicijativu i na njene rezultate i zahaljuje svim donatorima donatorima, a posebno svim građanima koji su solidarno donirali sredstva.

Činjenica da se veliki broj aktera u kuturi prijavio za pomoć iz Fonda solidarnosti, još jednom potvrđuje koliko je ruiniran sistem kulture u našoj zemlji i koliko su devastirajuće posledice višedecenijske nebrige i neupućenosti donosilaca odluka i kreatora kulturnih politika u Srbij, navodi se u saopštenju i zaključuje da je  akcija pokazatelj da solidarnost i zajednički rad moraju postati modus operandi u svim oblastima društva.

  • ...

    23.11.2020 07:02
    Ok da Svajcarska agencija ima para - drzavna institucija ali otkud Fondu pare?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija