Selaković: Uveren sam da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će se "steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve (Srpska pravoslavna crkva - SPC)" da papa poseti Srbiju, napominjući da se predsednik države Aleksandar Vučić o takvim odlukama uvek konsultovao sa patrijarhom SPC Irinejem.
"Srbija sa Vatikanom ima veoma dobre i kvalitetne odnose", rekao je Selaković, za TV Hepi, podsetivši da Vatikan nije priznao Kosovo kao nezavisno.
 
On je rekao da sa Rimokatoličkom crkvom delimo "neke bolne teme i epizode iz naše nedavne prošlosti" i da je SPC "veoma važan faktor u komunikaciji" sa njom.
 
"I u određenom trenuuku, uveren sam da će se steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve da do takve jedne posete dođe, ali ono čega se predsednik (Aleksandar) Vučić držao, kao predsednik republike, a pre toga kao predsednik vlade, to jeste da se o takvim odlukama uvek konsultovao sa našim patrijarhom", rekao je Selaković.
 
Kako je dodao, Vučić "ništa nije preduzimao tu potpuno na svoju ruku znajući koliko su ti odnosi kompleksni i koliko je Crkva ipak jedan mehanizam, organizam, drugačiji od države".
 
Selaković je rekao da je papa veoma uvažavao patrijarha Irineja u šta se, kako je naveo, uverio i lično kada je sa Vučićem bio u Vatikanu, septrembra prošle godine.
 
Prilikom ove posete, kako su tada preneli mediji, Vučić je izjavio da bi voleo da papa Franja poseti Srbiju, ali da je za tako nešto potrebna saglasnost SPC.
 
"To je uvek pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić novinarima nakon tog sastanka sa papom.
 
Selaković je rekao i da je patrijarh Irinej bio čovek blage, mirne naravi kojeg su poštovali i van granica Srbije.
 
"Patrijarh Irinej je kreator kulture sećanja na stradanja srpskog naroda", rekao je Selaković.
 
Patrijarh Irinej preminuo je u petak, a sahranjen je juče u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.
  • Miloš

    25.11.2020 02:51
    Sta vredi dugogodisnje skolovanje, tzv titule, funkcije i polozaj kada covek nema obrazovanja, obraz - djon !
    "Ugledni, skolovani i pozicionirani" su bili fariseji knjizevnici i sadukeji pa ubise Gospoda Isusa Hrista !
    Zalosno je sto nema casnih moralnih i obrazovanih ljudi koji bi zavapili Gospodu za pomoc vec se ponizavamo i puzimo pred bezboznicima!
    Iskreno se nadam da ce nam Zivi i Vaskrsli Gospod podariti Svog Pomazanika i da ce podici srpski rod iz pepela i blata !
    Zasto se klanjati minornim i ne bitnim likovima kod Zivog Cara !!!
  • Mile

    23.11.2020 18:00
    Srbija
    Prvo na klecanje u jasenovac pa cemo da razmislimo...
  • Dragan

    23.11.2020 16:55
    Ah
    Otkad SPC vodi spoljnu politiku.Papa je i politička i verska osoba.Država Vatikan i tkzv Repblika Srbija.Ni kraljicu Elizabetu ne biste primili ?I ona je verski i politička osoba tj vrhovni verski poglavar.Ni Josip Broz nije vernik ali je paopu posećivao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.