Smanjen prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji, nastavljeni napadi na aktiviste i novinare

Prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji smanjio se u 2019. godini u odnosu na 2018, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju, u istraživanju Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji.
Smanjen prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji, nastavljeni napadi na aktiviste i novinare
Foto: 021.rs
Kako se navodi, svetski savez organizacija civilnog društva CIVICUS stavio je Srbiju na listu za praćenje zbog sve većih ograničenja građanskih sloboda i rejting Srbije snižen je sa suženog na opstruirani prostor za delovanje građanskog društva.
 
"Rejting opstruiran ukazuje na situaciju u kojoj država nameće niz zakonskih i vanzakonskih ograničenja civilnom društvu kroz omalovažavajuće izjave i birokratska ograničenja", dodaje se u saopštenju.
 
Prema podacima Agencije za privredne registre, na kraju 2019. godine bilo je 32.876 registrovanih udruženja građana i 915 fondacija i zadužbina, a tokom godine registrovana su 2.052 nova udruženja, a izbrisano je 841.
 
Pravno okruženje u kome organizacije civilnog društva u Srbiji rade pogoršano je tokom 2019. petu godinu zaredom, prvenstveno kao rezultat sve većih ograničenja građanskih sloboda. Finansijska održivost civilnog sektora nije se začajnije promenila tokom 2019. Finansijska održivost većine organizacija civilnog društva i dalje je prilično slaba, dodaje se u saopštenju.
 
"Nastavili su se napadi na aktiviste i novinare tokom 2019, dok je tekuća negativna kampanja protiv organizacija u medijima bliskim vladajućoj stranci imala štetan uticaj na stavove javnosti prema civilnom društvu, kao i ljudskim i građanskim pravima", navodi se u saopštenju.
  • Лиманац

    23.11.2020 22:56
    Данас се свако ко једном нешто јавно каже назива активистом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.