Šta raditi kada je koronom zaražena cela porodica?

Za ovaj talas epidemije karakteristično je to da obolevaju cele porodice.
Šta raditi kada je koronom zaražena cela porodica?
Foto: 021.rs
Kada je, posle prvih simptoma, otišao na testiranje i saznao da je pozitivan na kovid-19, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja odmah se izolovao. Međutim, vrlo brzo i deca i supruga su se zarazili.
 
"Prvi sam ja dobio simptome, onda su bili pozitivni žena i deca. Nezgodno je kada ste istovremeno bolesni, sa dva mala deteta, a ne možete ni sebe da uslužujete", priča Okanović za RTS.
 
U "Batutu" kažu – kada je jedan član domaćinstva pozitivan ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ne testiraju se ako nemaju simptome, ali već sa prvim naznakama oboljenja i oni moraju u kovid ambulante.
 
"Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku izolacije nemaju simptome, ne testiraju se. Na osnovu procene svog izabranog lekara vraćaju se aktivnostima", ukazuje epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić.
 
Osoba koja je pozitivna svom izabranom lekaru daje kontakte i on ih prosleđuje nadležnim epidemiolozima.
 
"Kod kontakta se podrazumeva osoba s kojom smo bili dva dana pre pojave simptoma, bez maske, na rastojanju manjem od jedan i po metar i trajanju dužem od 15 minuta. To su bliski kontakti koji se dostavljaju, na osnovu čega sanitarna inspekcija piše rešenja da su u nadzoru da bi se opravdao posao", ukazuje Rakić za RTS.
 
Ona kaže da u stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen, kvake, tuševe, slavine i druge predmete koji se često dodiruju treba što češće dezinfikovati.
 
U ovakvim situacijama, kada je i samo jedan član porodice bolestan, maske treba svi u stanu da nose.
  • Ivana

    24.11.2020 19:46
    Praksa
    U teoriji jedno u praksi drugo. Posle 7 dana od testiranja nismo dobili rešenje sanitarne. U Domu zdravlja mi kažu da moram na posao, kakva izolacija. Ukućanin je bolestan a ja nemam simptome još uvek.
  • Čovečija ribica

    24.11.2020 08:55
    Test
    Ako bolestan izlazi iz karantina bez testa na koronu zarazice jaaako puno ljudi ako je i dalje pozitivan. Zasto su ukinuli test ne znam,ali znam da ce da povecaju broj zarazenih.
  • NS Sale

    24.11.2020 07:58
    ????
    Nisu nam tako rekli u Domu zdravlja na N.Naselju u VEZI KARANTINA.....ŠTO ME JE ZAČUDILO PO PRILIČNO....nego da se javimo ukoliko obolimo.....????!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.