Viši razredi osnovnih i sve srednje škole prelaze na onlajn nastavu, bez zatvaranja vrtića

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je Krizni štab doneo odluku da viši razredi osnovnih škola kao i sve srednje škole, pređu na sistem onlajn nastave.
Viši razredi osnovnih i sve srednje škole prelaze na onlajn nastavu, bez zatvaranja vrtića
Foto: Pixabay
Tiodorović je nakon sednice Kriznog štaba rekao da je odlučeno da učenicima raspust počne 21. decembra i traje do 18. januara 2021. godine.
 
On je rekao da su odlučili da niži razredi osnovnih škola ostanu da rade po postojećem sitemu, dok će viši razredi i srednje škole preći na onlajn nastavu do početka zimskog raspusta.
 
"Nastavnici će organizovano moći da kontaktiraju učenike koji treba da poprave ocenu", naveo je on.
 
Epidemiolog je rekao da neće biti zatvaranja vrtića, navodeći da za tim nema potrebe.
 
Prema njegovim rečima, fakultetima je preporučeno da "ko god može ide na onlajn nastavu". Tiodorović je kazao da se škole "ne zatvaraju" već se "prevode na manje rizičan, a moguć način rada" koji, kako je kazao, daje dobre rezultate.
 
Kad je reč o osnovnim školama, Tiodorović je rekao da je odlučeno da od prvog do četvrtog razreda nastave da rade po postojećem sistemu, a od petog do osmog razreda predloženo je da se pređe na onlajn nastavu. On je objasnio da bi onlajn sistem trebalo da se primenjuje do početka raspusta, 21. decembra.
 
"Takva odluka važi za sve srednje škole jer smo došli do zaključka da se u njima sprovodi, da kažemo tako, zaražavanje koje posle donose kući", navodi on.
 
Dodaje da je fakultetima preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu.
 
"Ne zatvaramo školski sistem već ga samo prevodimo u manje rizičan", rekao je Tiodorović.
 
Rekao je da su prosvetni radnici u teškoj situaciji i da im treba odati priznanje kako su dosad uspevali da organizuju nastavu i zaključuju ocene učenicima.
 
Epidemiolog kaže da je u celoj Srbiji u srednjim školama situacija nepovoljnija.
 
"Veći broj učenika je tamo zaražen, ali taj broj ne prelazi 0,24 odsto. U osnovnim školama je veći problem s nastavnicima - ili su oni bolesni ili u izolaciji zbog bolesti u porodici, i taj broj je oko 2,2 odsto. Međutim, situacija se mora gledati u celini", ocenio je on.
 
Tiodorović je rekao da se mora biti svestan da ćemo imati tešku situaciju, da je oko 2.000 zaraženih zdravstvenih radnika, ali je konstatovao da "funkcionišu svi sistemi".
 
"Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome jedinstveni i stručni i nemedicinski deo Štaba, za bilo kakvim ograničenjima kretanja. Vanredno stanje nema potrebe da uvodimo", ocenio je Tiodorović.
  • Rođitelj

    06.12.2020 14:59
    srednja škola
    Odlična edukacija dece .Svela se na slanje gomile stranica raznih knjiga gde su obradjene lekcije.Ili se samo naslovi iz knjiga poklapaju sa nazivom lekcije.Po 30 a nekad i duplo vise nedeljno stižu stranice nazovi ispredavanih lekcija.One nisu približene učeniku one nisu pitome djaku jer su onako radi ostvarenja nastavničkog zadatka noci negde oko 22 poslate i mora ih znati učenik sledece nedelje jer moraju se imati ocene onoliko koliko je nastavniku odredjeno.Tako je to u nekim srednjim školama.Roditelji brižni jer su deca zabrinuta izgubljena.Tiho ječe u mukama.
  • Goran

    26.11.2020 07:45
    JGSP
    Šta bih ja trebao da kažem kao zaposleni na radnim mestu vozača u javnom saobraćaju gde na malom prostoru dnevno dođem u kontakt sa 600-700 ljudi a svaki 5-6 se zadrži ispred mene na udaljenosti manjoj od metar da kupi kartu na osnovu svega toga trebalo bi da jaučem na sav glas AL NEPADA MI NAPAMET NI MENI NI TI IKOM OD MOJIH KOLEGA...što se nastave tiče prisustvo nastavnika i njogovu interakciju sa detetom na času nemože ništa da zameni a ako su već predviđali prelazak na online onda su se trebali bolje organizovati i pripremiti bar danas postoji toliko platformi na inteenetu gde se ista može realizovati ovako najviše trpe roditelji i deca jer ja kao roditelj nemam fond znanja iz određenog predmeta/oblasti i neposedujem nastavna sredstva i metode da isto prenesem detetu.
  • Dragi

    26.11.2020 07:29
    Roditelji
    Evo prilike, dragi roditelji, da ubuduće ne žalite sebe, već da ne žalite ni sebe ni svoju decu. Naučite svoju decu da uče. Mi smo školu završili. Deca moraju da nauče da uče i da završe svoju školu. Nemojte da idete linijom manjeg otpora. Deci ne ide u prilog on line nastava, jer se ne druže, sve ostalo je nešto što može da se prevaziđe, da se istrpi. U periodu smo kada se moramo strpiti, prilagoditi. A deca u ovome, kao i mi odrasli, mogu mnogo toga da nauče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.