Peticiju za zabranu sirovog lignita potpisalo više od 16.000 građana

Peticiju za zabranu sirovog lignita u Srbiji, koju je pre nedelju dana pokrenula organizacija "Srbija u pokretu", za sada je potpisalo više od 16.227 ljudi.
Peticiju za zabranu sirovog lignita potpisalo više od 16.000 građana
Foto: Pixabay
Organizatori navode da dostizanje cilja od 10.000 potpisa znači da će Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu predati zahteve za promenu pravnog okvira, zabranu prodaju sirovog lignita i uvođenje rigoroznije kaznene politike za kršenje tih propisa.
 
U slučaju da sakupe 25.000 potpisa, tim "Srbija u pokretu" će izraditi detaljan predlog mera koje će proslediti na usvajanje Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima.
 
Ako skupe 40.000 potpisa, zahtevaće od Vlade Srbije i da se izradi digitalna platforma na kojoj će biti dostupni svi relavantni propisi kao i izveštaji organa koji sprovode inspekcijski nadzor, kako bi građani mogli i sami da provere da li proizvođači ili prodavci energenata koje kupuju poštuju zakon.
 
Dodaju i da prema izveštaju "Hronično zagađenje uglja" svaki teravat sat struje proizvedene iz uglja u proseku izazove 24,5 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha, 225 slučajeva teških kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i 13.288 slučajeva lakših bolesti u Evropi.
 
"Ne želimo da kada prođe pandemija i dalje nosimo maske čim zahladni! I ne želimo da se gušimo, jer nismo ranije, ne moramo ni sada. Nije lignit jeftin koliko je normalno disanje vredno", navodi se u peticiji.
 
Peticiju možete pogledati i potpisati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija