Skupština Srbije usvojila izmene poreskih i carinskih zakona

Skupština Srbije usvojila je izmene poreskih i carinskih zakona, kao i Zakona o republičkim administrativnim taksama.
Skupština Srbije usvojila izmene poreskih i carinskih zakona
Foto: 021.rs
Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, predviđeno je pojednostavljenje poreskih postupaka.
 
"Za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza koji duguju, biće omogućeno da to urade preko e-portala poreske uprave. Ubrzavamo i pojednostavljujemo procedure", rekao je Mali.
 
Izmenama Zakona o porezima na imovinu uvode se novine u tu oblast.
 
Mali je kazao da porez na nasleđe i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava više neće raditi Poreska uprava, već će biti preneseni na lokalne samouprave.
 
"To je izvor prihoda za lokalna samouprave, tako da s jedne strane smanjujemo opterećenje koje ima Poreska uprava koja može da se bavi svojim izvornim aktivnostima i ovlašćenjima, a s druge dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i da maksimiziraju naplatu poreza", rekao je Mali.
 
Izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama ukida se i smanjuje dosta taksi, kako bi bilo umanjeno opterećenje na privredu.
 
Izmenama Carinskog zakona pomeraju se rokovi kada je u pitanju zastarelost carinskog duga, tako da se državi omogućava da u dužem periodu reaguje i zaštiti svoje interese.
 
"Izmenama Zakona o carinskoj službi proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka, tako da će postupci biti brži i efikasniji", rekao je u skupštinskoj raspravi Mali.
  • Knjigovpdja

    27.11.2020 14:12
    @xyz
    "Poreska uprava jos smanjuje sebi posla jer ce ispravku svih knjizenja sada raditi poreski obveznici-knjigovodje"
    Oni se tog posla drže jer je jednostavan a "važan" , i čuva njihova radna mesta.
    Ali, izmenama zakona to će i dalje biti "njihovo" , samo knjigovođama dozvoljavaju online prijavu ispravke...
    Do sada se dešavalo da predmet stoji godinama, zagubi se, prođu rokovi...
  • xyz

    27.11.2020 11:38
    Znaci
    Poreska uprava jos smanjuje sebi posla jer ce ispravku svih knjizenja sada raditi poreski obveznici-knjigovodje
  • Pokrajina

    27.11.2020 10:58
    Ništa frilenseri i neoporezivi deo? Samo povećanje naplate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija