Studenti: Smanjenje školarine žrtva ambicija rektorke i ministra

Studentska inicijativa "Zaštitimo studente" i tim "Kreni Promeni" saopštili su da su Univerzitet i obrazovanje u dubokoj krizi i da se čini da je jedino što se rešava pitanje ličnog položaja odredjenih univerzitetskih i fakultetskih predstavnika, ali i političara.
Studenti: Smanjenje školarine žrtva ambicija rektorke i ministra
Foto: Pixabay
"Rektorka BU Ivanka Popović i ministar Branko Ružić još uvek odbijaju da stanu uz studentske zahteve iako je jasno da su fakulteti prošle studentske godine protivzakonito naplatili školarine studentima", naveli su oni u saopštenju.
 
Dodaju da su "u studentske organizacije odavno instalirani predstavnici partija, a da rektorka izjašnjavanje o osetljivim pitanjima vaga izmedju pritiska javnosti i politike".
 
"Imamo utisak da je pitanje podrške opravdanom zahtevu za smanjenje školarina za 30 odsto, nakon što su nam prošle godine naplaćene nepravedno, žrtva rektorkine ambicije za reizborom i ministrovog opredeljenja da prvo služi vladajućim strankama", smatraju u inicijativi.
 
U saopštenju je ocenjeno da je činjenica da je reakcija Univerziteta moguća samo nakon blokade, pokazatelj da na Univerzitetu ne postoje mehanizmi koji rešavaju suštinske probleme studenata.
 
Oni su zaključili da na Univerzitetu ništa nije u redu i da je jedan od dokaza to što su prošlu školsku godinu "bili nesposobni da prebace na online nastavu", ali su protivpravno naplatili punu školarinu.
 
"Ali ostali ste dosledni praksi, u kojoj su studenti u Srbiji samo statistička greška, a vreme se meri jedino mandatima. Podsećamo akademsku zajednicu koja u tišini iščekuje epilog, fakulteti postoje zbog studenata, a ne studenti zbog fakulteta", saopštili su inicijativa "Zaštitimo studente" i tim "Kreni Promeni".
  • milanče

    28.11.2020 13:46
    demokratija
    Ja kada sam studirao nije ni postojao razgovor o ovakvim stvarima. Studirao je ko je mogao i ko je bio najbolji i ko je bio na budzetu. Sad svaka šuša studira i traži svoja prava. A sede po kafićima umesto da uče. a država da plaća i fakulteti da smanje školarine. pa to nigde u svetu nema samo kod nas.
  • @Student univerzitet

    28.11.2020 11:47
    Ipak se ve obratite svojim vladama za pomoc. Oni ce vas bolje razumeti, nego profesori cije smanjenje plata trazite. I onako za vase obrazovanje ne placaju nista. Valjda su, do sada, dosta ustedeli.
  • Neko

    28.11.2020 11:23
    Samo kazem
    Praksa zaposljavanja, vrednih, ambicioznih, postenih svrsenih studenata je davno napustena. Obzirom da sam nastavnik na med.fakultetu, mogu slobodno reci da je profil zaposlenih asistenata ispod svakog kriterijuma (cast izuzecima). Ogranicen broj asist.mesta dobijaju po kljucu deca doktora ili partijski progurani ljudi, koji u najvecem broju slucajeva ne zasluzuju zvanje. Radovi koji se pisu su samo formalni, bez ikakve naucne vrednosti a znanje i vestine koje doticni poseduju nikako ne odgovaraju nivou koji je potreban. Bitno je da se uzme platica sa faxa i stavi u dzep, a obaveza prema studentima nije nikakva. Dalje, mnogi profesori samo formalno ispunjavaju obavezu predavanja ili odrzavanja ispita kako bi dobili fakultetsku platu. Losih primera ima bezbroj. Sve u svemu, potrebna je sustinska reorganizacija i ozbiljno "provetravanje"....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.