Strani proizvođač guma dobio subvenciju od 84.000 evra po radniku u jeku korone

U jeku epidemije korona virusa, tokom koje je država izbegavala oštrije mere kako bi omogućila da privreda koliko toliko radi i puni budžet, Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je subvencije od 41 miliona evra japanskoj kompaniji Tojo tajers koja se priprema da uloži još 300 miliona u otvaranje pogona za proizvodnju pneumatika u Inđiji koji će zaposliti 523 radnika.
Strani proizvođač guma dobio subvenciju od 84.000 evra po radniku u jeku korone
Foto: Pixabay
Kada se dodeljenoj subvenciji doda vrednost poklonjenog zemljišta, 64 hektara koje je Poreska uprava procenila na oko tri miliona evra, po iznosu dobijene pomoći, nešto više od 84.000 evra po radniku, Tojo tajers se svrstao u sam vrh top liste po visini subvencija po glavi zaposlenog, odmah iz Fijata, piše "Danas".
 
– Mislim da nije moguće izračunati koliko je ukupno subvencija dato stranim firmama jer, iako se pominjao iznos od oko milijardu evra, ja ne bih stao iza te cifre jer se ne zna od kada računica počinje, ima tajnih ugovora i onih koji se još nisu završili. Ne znamo ni kolike su u narednom periodu naše obaveze prema firmama koje su već tu, evo Fijatu ćemo i naredne godine davati subvenciju, ali ne znamo ni koliko, čak ni koliko je do sada dato i da li imamo obavezu da dalje dajemo. A sa tom kompanijom smo samo gubili – kaže za taj list Milan Kovačević, konsultant za investicije i dodaje da neke iznose nikada nećemo saznati.
 
On objašnjava da nema kriterijuma kod privlačenja investitora, dovode se obično oni koji zapošljavaju najnekvalifikovanije, pa vlast sada to pokušava da popravi povećavajući minimalnu cenu rada.
 
– Većina tih preduzeća funkcioniše tako da se ovde nešto uveze, malo doradi i proda vani gde i iskazuju dobit, a mi ništa osim poreza i doprinosa na te niske zarade nemamo. Pri tom, poguban je njihov uticaj na druge firme iz iste grane koje nisu primile subvencije, a po pravilu je reč o domaćim preduzećima. Mi se potpuno neprofesionalno ponašamo prema stranim kompanijama jer u ovoj vlasti nema ljudi koji se razumeju u investicije. Tako se dogodi slučaj livnice u Bariču, gde smo podneli teret tri četvrtine ulaganja a da nemamo ni procenat udela u toj firmi, čiji vlasnik, ne kršeći ugovor, može odmah po izgradnji da je proda – objašnjava Kovačević i naglašava da ni za jednu od tih investicija koje smo "kupovali" ne postoji studija izvodljivosti, koliko ulažemo i šta ćemo dobiti natrag.
 
Predsednik poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić, kaže za "Danas" da nije izričito protiv subvencija, ali da bi one morale da se daju i domaćim preduzećima koja po pravilu ne mogu da dođu do podsticajnih sredstava.
 
– Mislim da to nije korektno, ne samo ove poslednje, strašno visoke subvencije, nego i ono što se davalo unazad 15 godina. A u ovom momentu pogotovo nije u redu da se novac daje stranim investitorima, kada ne znamo kuda nam ide ekonomija ne samo naredne nego i 2022. godine, niko ne može da proceni situaciju a mi guramo strancima pare koje nemamo. Zato je situacija sa budžetom ovakva kakva jeste. To nije rezultat onoga što je država kao pomoć zbog posledica epidemije dala privredi, penzionerima i građanima. To sve ukupno iznosi 1,7 milijardi a mi imamo rupu od 4,7 milijardi. Gde su te pare – pita Drakulić.
 
Većina ekonomista smatra da je krajnje vreme da se prekine politika privlačenja stranih investitora subvencijama, jer najviše šteti domaćim firmama. Praktično se novcem koji oni na ime poreza i raznih dažbina uplaćuju u budžet finansira investitor koji će im biti nelojalna konkurencija jer mu je država u startu, obezbeđujući plaćanje radne snage i druge olakšice, poklonila povoljniju poziciju na tržištu.
 
A čini se da svaki sledeći koji se pojavi, dobija više.
 
Tako je Tojo tajers nadmašio prošlogodišnji "hit", još jednog proizvođača guma, kineski Linglong, koji je za investiciju u Zrenjaninu, za koju će izdvojiti 800 miliona evra i zaposliti 1.200 radnika, dobio ukupno 82,6 miliona evra – 75 u "kešu" i 7,6 miliona u zemljištu, 95 hektara koje je iz poljoprivrednog prve klase preneto u građevinsko. Sve u svemu - 69.000 evra po zaposlenom.
  • New System

    30.11.2020 16:23
    Zato je sns sekta i dovedena na vlast da uništi narod, a ti narode čekaj da dođe dobra vila i da vas izbavi. Sloboda se gospodo osvaja.
  • Cjsjanxjskak

    29.11.2020 06:12
    Vksjsickwndd
    Malo nam je vazduh zagadjen ! ZIVELE GUMARE !
  • de smem da ti kazem

    28.11.2020 23:05
    samo snazno
    Bravo lopovi!!! Dok ovce bleje vukovi jedu jagnjice. Ovaj narod je kompletno korumpiran i zatucan. Nikada ovde dobro biti nece. Jer u ovoj zemlji odlicnim djacima se rugamo, pametno teramo da beze a lopovima se divimo. Bravo Srbijo, bravo i samo napredno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.