Udruženja: Država prećutno omogućava gašenje 90 odsto turističkih agencija

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenili su da država prećutno omogućava da se 90 odsto agencija ugasi jer ne mogu da dobiju polise od insolventnosti koje su zakonski osnov za rad, kao i da osiguravajuće kuće odredjuju koliko agencija treba da posluje u Srbiji.
 Udruženja: Država prećutno omogućava gašenje 90 odsto turističkih agencija
Foto: Pixabay
"Država je dužna da obezbedi ustavno pravo na rad i jedake uslove za sve učesnike na tržištu gde se poslovanje dalje reguliše po tržišnim principima", navodi se u saopštenju udruženja.
 
UTAS i ANTAS traže od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije, Narodne banke Srbije i drugih nadležnih institucija da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama jednake uslove u kojima će moći da nastave da rade jer to, po trenutnim zakonima, nije moguće.
 
"Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje, te zahtevamo od Narodne banke Srbije da interveniše u domenu svojih nadležnosti", ukazala su udruženja.
 
Kao neprimerena ocenjena je izjava predstavnika Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića da "nije moguće da u Srbiji posluje 500 agencija, a u Evropi, u državama poput Nemačke i Francuske, tek nekoliko desetina".
 
"Ovakvim izjavama se obmanjuje javnost i manipuliše podacima jer u Nemačkoj, na primer, posluje oko 2.300 turoperatora i 1.100 posredničkih agencija, što je procentualno slično kao i kod nas s obzirom na broj stanovnika", navodi se u saopštenju UTAS-a i ANTAS-a.
 
Dodaje se da turističke agencije do sada nisu dobile sektorsku pomoć iako su na ivici opstanka i da ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen.
 
"Resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali se ispostavlja da pravo na te subvencije ima svega 10 odsto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa", istakla su udruženja turističkih agencija.
 
Ukazali su i da su "od svih predlaganih sektorskih mera pomoći izostale i one koje nisu zahtevale dodatna izdvajanja iz budžeta, kao što su moratorijumi na kredite i ubrzavanje izdavanja kredita Fonda za razvoj".
 
"Ovi krediti su zamišljeni za održavanje likvidnosti do izlaska iz krize, ali ih je do sada dobilo svega 50 agencija, dok su dve velike dobile čak jednu četvrtinu od ukupno odobrenog iznosa. Poslednji krediti Fonda za razvoj su odobreni 20. oktobra", naveli su UTAS i ANTAS.
  • Mela

    28.11.2020 14:48
    @putnik namernik
    Da li vi to podrzavate kriminal? Čuj, i njima su trebale pare za spremanje sezone, pa su ih spiskali?
    E pa "namerniče" , neće biti tako. Postoje međunarodni sudovi koji će vam obezbediti vaš novac, ako je uplaćen.
    Ovde se radi da srpske agencije nisu uplatile novac, nego su eto "trebalo im" potrošili.
    I sad se našao neko od tih prevaranata da ih opravda. Jel to ono pitam za druga...
    Svi vi nosicete bukagije
    .
  • putnik namernik

    28.11.2020 13:50
    @mela - Potpuno si u pravu Grci sve naše pare drže u sefu a u međuvremenu žive od vazduha, jedu daske i čekaju sledeću sezonu.... Kako neko može da bude toliko šašav pa da veruje u tako nešto. Pa i njih je zahvatilo ovo i njima je pukla sezona i oni su uložili pare u spremanje te iste sezone, čišćenje, krečenje, opremanje, (kreveti, tehnika....), servisiranje..... Na to idu pare koje se uplaćuju pre sezone tih para više NEMA.
    @Gramzi bagins - Da li smeš da se kladiš da u toku od tri meseca na putu od kuće do posla nećeš imati nikakvu saobraćajnu nezgodu tvojom ili tuđom krivicom, da li smeš da se kladiš da ti se auto neće pokvariti, da li smeš da se kladiš da u ta tri meseca nećeš pokvariti stomak hranom koju ti sam kupuješ gde ti hoćeš... Da li smeš sve ovo da garantuješ svom svojom nepokretnom imovinom?
    Dokle mogu da idu ljudska zloba i bahatost.

    PS ne radim u agenciji i nemam veze sa turističkom privredom,
  • Milače

    28.11.2020 13:42
    katanac
    Svima će se katanac na turističkim agencijama obiti o glavu. Ništa od vraćanja novca. Pa moraju ljudi od nečega da prežive a to su naše pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.