Izvršitelji naplaćuju 448 miliona evra duga za tv pretplatu

Desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu.
Izvršitelji naplaćuju 448 miliona evra duga za tv pretplatu
Foto: Pixabay
Kako je, za "Novosti", rečeno u RTS-u, ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.
 
S obzirom na to da je, na primer, iz državnog budžeta za RTS u 2019. godini izdvojeno 2,1 milijarda dinara i da su svi njihovi prihodi - od marketinga, TV takse i iz državne kase - u 2018. iznosili 11 milijardi, jasno je da bi Javni servis skoro pet godina mogao da živi samo od naplate ovih dugova.
 
Izvesno je da će dužnici ove iznose, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu i troškove, morati da plate, jer Javni medijski servis nije odustao od potraživanja.
 
- RTS nije doneo odluku o otpisivanju dugovanja za RTV pretplatu. Prosečno dugovanje iznosi oko 25.000 dinara - poručuju.
 
Prvog januara ove godine, u skladu sa izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sudovi su počeli da ustupaju izvršiteljima na stotine hiljada izvršnih predmeta starijih od tri godine. Poslednjeg dana juna, prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, bilo je ostalo još oko 460.000 slučajeva za prosleđivanje, od kojih 90 odsto u Beogradu, prenose "Novosti". 
 
Prema njegovim rečima, razgovor da se odustane od naplate dugova malih iznosa vođen je npr. sa beogradskim "Infostanom" i "Parking servisom". Takvog dogovora sa RTS, međutim, nema.
 
Advokati najavljuju da će dužnici uzvratiti kontratužbama, za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva.
  • branislav

    30.11.2020 23:43
    otimaj bre
    Otimaj bre je bgd grafit a tu je i adresa onoga kome se trebaju obratiti gradjani zbog zaštite ili dotični ima važnije stvari od gradjana jer se bavi svim i svačim umesto da otimačima izvršiteljskim stane na vrat!!!
    Zar je to vladavina prava zaštitniče ,,naše dece,,???
  • bora

    30.11.2020 12:47
    @adv
    Koliko ja razumem kao laik mogu da se pozovem samo na nezakonito postupanje
    ili na krsenje prava na sudjenje u razumnom roku.U svakom slucaju vam hvala
    barem sam saznao kako nas varaju i kako funkcionisu.U Srbiji gradjanin treba da
    bude pravnik da ne bi izgubio imovinu.
  • Adv

    30.11.2020 10:48
    Država prevaranata i pljačkaša
    Naravno, oličena u nekakvom površnom zakonu, odobrena od "znalaca" iz skupštine.
    Uglavnom, RTS iz dobijenih podataka EPS, pravi predloge za izvršenje, koje sud blanko overava...Na žalost, sud ne ulazi u osnovanost zahteva, da bi svaki normalni građanin istakao prigovor zastare.zatim bi trebalo to dostaviti dužnicima i tu nastaju srpska prevarantska rabota.
    Resenja se ne dostavljaju, jer ih urucuju kuriri suda, nego se kače na oglasnu table?
    U to niko ne veruje jer je to skoro pola miliona zahteva. Naravno, tacne podatke i adrese ima EPS, ali to se namerno izbegava, baš zbog pljačke.
    Privatni izvršitelji će zbog svog profita to naplatiti, a poziv na zastaru je istekao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.