Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Srbija će jednostrano još večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.
Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
Foto: FoNet
Ona je ovo izjavila nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnjih poslova Nikolom Selakovićem.
 
Brnabić je rekla da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku od subote, koja je doneta nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, i da su ga ona i Selaković poslušali, povlačeći odluku "kao akt dobre volje".
 
"To šaljemo kao akt dobre volje, prijateljstva i dobre buduće saradnje", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je istakla da je takva odluka doneta na inicijativu Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore.
 
Kako je objasnila, Vučić ih je pozvao da se konsultuju oko odluke da Milošević u roku od 72 sata mora da napusti Srbiju, koja je doneta kao recipročna mera, u skladu sa svim diplomatskim protokolima i Bečkom konvencijom.
 
Vučić im je, prenela je Brnabić, rekao da podržava tu odluku i da su konvencije važne, ali da su život, prijateljstvo i saradnja Srbije sa Crnom Gorom važniji i da  treba "pružiti još jednu ruku saradnje i prijateljstva".
 
Prema njenoj oceni, izjava Božovića zbog koje je proglašen "personom non grata" i "u kojoj nekoliko puta poziva na jedinstvo i slogu" ni na koji način nije mogla da bude razlog da se ambasador Srbije izbaci iz jedne zemlje.
 
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović juče je proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere i proterala ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.
 
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.
  • ja

    30.11.2020 07:31
    Bot tim dobio zadatak da brani sulude odluke sizoja
    jao jao joa pasce i ovaj sa vlasti
    nece vam kamen na kamenu ostati
  • Petar

    30.11.2020 07:05
    Ovaj novi ministar Selakovic bolje da igra ono njegovo" korona "kolo nego sto vodi spoljnu politiku.Ovo ocito nije za njega .
  • Patak

    30.11.2020 06:36
    Mudar potez velikog politicara.vucko car

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.